Fjerne mål
- en romanserie

Fjerne mål Bind 1 som e-bog
Fjerne mål Bind 2 som e-bog
Fjerne mål Bind 3 som e-bog
 

De tolv bøger, "Fjerne mål" består af,
kan også købes enkeltvis som e-bøger for 14 kr. pr. bind
og hele værket kan købes samlet for 130 kroner

Romanværket "Fjerne mål" består af tolv afsnit med fem års mellemrum og følger brønshøjdrengen Pelle over tres år fra 1942 til 2002. Dertil kommer en prolog og en epilog.

Pelle vokser op i et arbejderhjem, hvor der ikke er tradition for at gå i gymnasiet. Da han læser videre, kapper han på mange måder forbindelsen til sin fortid, samtidig med at han aldrig rigtig føler sig hjemme i den akademiske verden, der er præget af borgerskabets normer.

Sproget følger personens alder. Der optræder ingen ord, der ikke kunne være kendt af hovedpersonen på det pågældende tidspunkt.

"Fjerne mål" er udgivet af forlaget Hovedland i tre bind. Første bind følger gennem fire store afsnit Pelle fra 1947 til 1962. En prolog foregår i 1942. Andet bind fortsætter frem til 1982, og tredje bind fortæller om Pelle fra 1987 til 2002, efterfulgt af en epilog.

"Fjerne mål" er en redigeret og revideret udgave af de tre bøger "Imod fremtids fjerne mål" (1975), "Blussende våger" (1991) og "Himlen under jorden " (1994), suppleret med tre helt nyskrevne afsnit - 1947, 1997 og 2002 - og en nyskreven prolog og epilog.

***
 

"Fjerne mål" præsenteres således af forlaget:

Arne Herløv Petersens store udviklingsroman er 60 års udviklingshistorie: Brønshøjdrengen Pelles, Københavns, "venstrefløjens" og Danmarks gennem årene 1942 til 2002.

Pelle vokser op i 1940’erne i et arbejderhjem og kommer på gymnasiet. Da han læser videre, havner han i den klassiske konflikt mellem den borgerlige, akademiske verden og sin baggrund. Pelle opfatter sig selv som venstreorienteret, men hvad han lægger i dette begreb, ændrer sig med hans alder og den tid, han lever i. Arne Herløv Petersen har skrevet trilogien over 35 år, så lydhørt tæt på handlingens tid og atmosfære, at romanen er en kærlighedserklæring til det danske sprog, til Københavns foranderlige bybillede og tempo og et Danmark under forvandling.

Fjerne mål er en redigeret, revideret og udvidet udgave af tre tidligere bøger: Imod fremtids fjerne mål (1975), Blussende våger (1991) og Himlen under jorden (1994). Fjerne mål omfatter tillige tre nyskrevne afsnit (1947, 1997 og 2002) samt en prolog og en epilog.

Ligesom Henrik Pontoppidan i sine store realistiske romaner fra slutningen af det nittende til de første årtier af det tyvende århundrede skildrede Danmarks historie gennem Det forjættede land, Lykke-Per og De dødes rige, således formår Arne Herløv Petersen at skildre den senere danmarkshistorie fra besættelsen til velfærdsstaten og opløsningstiden i romanværket Fjerne mål.

Ib Spang Olsen har tegnet de tre omslagsillustrationer.
 

 

Anmeldelser af "Fjerne mål"
Det er til at blive trist af. Og glad. Trist over, at fællesskab er blevet til friværdi. Glad over, at nogen i dagens Danmark kan skrive så perlende, opfindsomt...Fortælleren kan brede sine vinger ud og favne et forløb i få ord...Arne Herløv Petersen skriver som et springvand, men detaljerigdommen overskygger aldrig de levende mennesker... Hvor er det godt! ’Fjerne mål’ er et lille, sørgmodigt mesterværk


                                                                        Steffen Larsen, Politiken
»Fjerne mål« er på den ene side en klassisk litterær afsøgning af et individs udviklingshistorie. En roman, som står på skuldrene af Pontoppidan og Andersen Nexø. Men samtidig formår Herløv Petersen at vise den store historie i den lille så også de, der ikke var med dengang, får ny viden og indsigt... Stilistisk er romanen også gennemført til mindste detalje. Sproget og stillejet skifter i harmoni med Pelles personlige udvikling...Barndomsbeskrivelserne er forrygende detaljerede og godt sete...Og romanens afslutning er en fremragende beskrivelse af den accept af dødeligheden, som Pelle kommer meget sent til.
                                                                        Erik Andresen - Vejle Amts Folkeblad
Noget så ambitiøst som en tids- og slægtsroman fra ny-Danmark... En fornem julegave til en god ven eller slægtning, som De ved kan lide at læse.
                                                                        Arne Mariager - Fredericia Dagblad
I denne samlede udgave af de tre romaner, der oven i købet er suppleret med helt nye afsnit, ser man et værk med klassiker-gen, en indsigtsfuld og overbevisende skildring af 60 års danmarkshistorie fra besættelsestiden til i dag, set gennem én person...Besættelsen, de grå 50'ere, ungdomsoprøret og 68-generationens søde liv i opgangstiderne skildrer forfatteren suverænt gennem Pelle og med selvoplevelsens kvalitet...
Og det vrimler med gode historier. For eksempel er kapitlerne om Pelles kærlighedsaffære med det mærkelige pigebarn Tulte i bind 2 ganske frydefuld læsning...På sine mange værtshus- og andre ture fungerer Pelle i øvrigt som læserens guide gennem København til skiftende tider, og ligesom Pelle lader sig opsluge af hovedstaden, opsluges læseren betingelsesløst af den godt 1.200 sider lange sprogligt veloplagte gigant-krønike om brønshøj-drengen med det røde hjerte. Anbefalelsesværdig læsning til en vinter lang.
                                                                        K.E. Watz - Lolland-Falsters Folketidende
I 1975 startede Herløv Petersen sin store samtidsroman-trilogi om idealisten Pelle med "Imod fremtids fjerne mål", fulgt op af "Blussende våger", 1991 og "Himlen under jorden", 1994. Disse tre er nu samlet i ét værk med nyskrevne kapitler, hvor vi i stedet for at møde Pelle som niårig i 1952 træffer ham allerede som 4½-årig i 1947 og faktisk er med til hans fødsel i en kort prolog. Der er desuden nyskrevet to ekstra afsnit om 1997 og 2002, så vi har et afsnit hvert femte år fra fødsel til 60-året.
Det er et stort værk om drengens udvikling i den første generation, hvor man trods forældrenes små kår fik mange muligheder, og Pelle kunne som så mange andre blive første generations akademiker. Det er også en bog om venstrefløjens udvikling i perioden, men især en bog om drenges og mænds følelser for det andet køn fra den allertidligste spirende seksualitet. Pelle er naiv og grundlæggende et godt menneske, og hans historie holder afgjort: selv med over 30 år på bagen er 1. bind en af de mest sansede og stærke barndomsskildringer i nyere litteratur. Gamle læsere vil fryde sig ved genlæsning og nye vil forhåbentlig blive lokket til, bl.a. af Ib Spang Olsens nytegnede omslagsbilleder.
                                                                        Per Månson - lektørudtalelse
Skriv litteraturkanonen om
Arne Herløv Petersen har skrevet en stor samtidsroman.. "Fjerne mål" fremstår som et helstøbt kunstværk og trods mange andre fine romaner fra Arne Herløvs hånd som hans hovedværk. Den er samtidig et fornemt eksempel på, hvordan historie udmærket kan formidles i romanform. Ikke kongernes eller kejsernes historie, men en ganske almindelig mands, der lever sådan som mange andre almindelige danskere gør det. Det er ikke uden grund, at "Fjerne mål" er blevet anbefalet som kandidat til Nordisk Litteraturpris, hvor den smukt kan stå sig.. Læsende og tænkende mennesker bør derfor droppe DRTVs Krøniken og i stedet læse Fjerne Mål for at genopleve og få en beskrivelse af den nærmeste fortid. Tak til Arne Herløv Petersen for en stor roman.
                                                                        George Zeuthen, Arbejderen
Læs hele anmeldelsen her:
http://www.arbejderen.dk/index.aspx?F_ID=37094&TS_ID=3&S_ID=40&C_ID=1
 

Jyllands-Posten, Berlingske Tidende, Weekendavisen, BT, Ekstrabladet og Information har valgt ikke at anmelde bogen.

***
 

Forlaget sælger de tre bind enkeltvis for 99,00. Hvis man køber alle tre bind, får man dem for 249,00 kr. Bøgerne kan købes her
http://www.hovedland.dk/bog/fjerne_maal_i-iii.htm
 

Her kan man få alle tre bind for 190 kroner, plus 19 kroner for forsendelse
http://academicbooks.dk/search/apachesolr_search/9788777398759?partner=pensum.dk&external=true

 

Hvis man er medlem af Plusbog, kan man købe de tre bind for 39 kr. stykket eller alle tre for 99 kroner her:
http://www.plusbog.dk/product/search?q=fjerne+m%C3%A5l


 
 

Læs uddrag af de tolv afsnit her
 

Prolog. Kammerat med solen. December 1942

1. bog. Båd med bananer. Juli 1947

2. bog. Hul på kokosnødden. August 1952

3. bog. Hør søndenvind. April 1957

4. bog. Gris på gaflen. Januar 1962

5. bog. Dunhammeraften. Juni 1967

6. bog. Mange af slagsen. September 1972

7. bog. Det er en kold tid. November 1977

8. bog. Go' nu nat. December 1982

9. bog. Kysser himlen farvel. Marts 1987

10. bog. Den nye orden. Maj 1992

11. bog. Barbie world. Oktober 1997

12. bog. Smuk som et stjerneskud. Februar 2002

Epilog
 

Uddrag af anmeldelser af "Fjerne mål"

Imod fremtids fjerne mål (1975)

Aldri et dødpunkt. Enkelte kapitler... skiller sig ut ved en innsikt i guttefantasien, som får kapitlet til å stå lysende frem for all tid innen nordisk prosa... "Imod fremtids fjerne mål" er et tidsdokument og dansk. Men det når ut over tids- og landegrenser.

Johan Borgen - Dagbladet

Romanen er fuld af liv, oplevet og reproduceret med en appetit og en verbal oplagthed, som trods mylderet af detaljer og af mennesker aldrig virker andenhånds, aldrig trættende.

Jens Kistrup - Berlingske Tidende

En klassisk udviklingsroman af så lødig karakter, at man ikke føler, at det forpligtende navn Pelle er taget forfængeligt.

Ejgil Søholm - Aarhuus Stiftstidende

En bredt underholdende strøm af livs- og tidsbillder.

Marie-Louise Paludan - Weekendavisen

Med sin Pelle leverer (AHP) et opmuntrende billede af en af de menige i kampen for fremtidens fjerne mål. Det er en ganske dejlig bog.

Claus Rude - Aktuelt

Vad som gör "Imod fremtids fjerne mål" så rik og läsvärd är inte bara den sråkliga träffsäkerheten utan också de många levanda personproträtten, spännvidden av stämningar och, inte minst, den fasetterada bilden av Danmarks politiske utveckling under efterkrigsdecennierne.

Nicke S.E. Andersson - Expressen

Blussende våger (1991)

Bedre roman end "Blussende våger" skrives der ikke i Skandinavien i dag. Den er lige til Nordisk Råds pris - mindst!

Johs. B. Christensen - Aktuelt

En ordtæt tidskrønike, der har aflyttet perioden med fint gehør. Og den tillader sig at være både realistisk og underholdende.

Ejgil Søholm - Information

En stykke vittigt, til tider bidende ironisk danmarkshistorie.

Holger Ruppert - BT

Hans originale indsats er de myldrende optrin af livet i en generation, der troede, den kunne det hele. Det er, som om dynamikken fra dengang for en stund er vendt tilbage i Herløv Petersens gnistrende fortællestil.

Claus Grymer - Kristeligt Dagblad

"Blussende våger" er en levende, sammensat og humoristisk skildring af en generation. Ironisk uden at være ond. Indsigtsfuld uden at være bagklog. Engageret uden at være fanatisk. Foruroliget uden at være fortvivlet. Et opgør og et selvopgør skrevet af generationens egen medvider - med et forløsende glimt i øjet.

Knud Bjarne Gjesing - Fyens Stiftstidende.
 

Himlen under jorden (1994)

Der er et enormt verbalt overskud i "Himlen under jorden". Det er ikke bare kærligheden, men også sproget, der holder liv i Pelle. Romanen vrimler med litterære indfald og udfald.... Selv når Pelle er mest jamrende, er han det på en måde, som læseren har glæde over.

John Chr. Jørgensen - Politiken

***** Det er noget så forunderligt som en udviklingsroman og et tidsbillede, Herløv Petersen har skabt med sit storværk om Pelle.

Hans Fl. Kragh - Ekstra Bladet

Herløv Petersen har bevæget sig som forfatter. Han opnår mere dybde, bl.a. fordi sproget er mere spændstigt end før.

Lisbeth Bonde - Information

Polemisk nerve og rivende tungefærdighed.

Knud Bjarne Gjesing - Fyens Stiftstidende

Meget overbevisende og sprogligt fantasifuldt.

Jens Kistrup - Berlingske Tidende

Sprogligt sprudlende og afvekslende... I afsnittene omkring faderens død og moderens tiltagende svagelighed når romanen på det sprogligt-følelsesskildrende plan meget store højder, de går dybt og gør ondt og giver en god vægt bag den personlige udvikling, Pelle gennemløber.

Preben Winther - Arbejderen