Bibliofobi i Krystalgade



Jeg er ret sikker på at dét med hyldemeter efter hyldemeter af bøger ikke holder længere, siger Københavns hovedbiblioteks nye chef, Pernille Schaltz, i en artikel i DBC Avisen . I Politiken præciserer hun sine synspunkter i et interview med den tankevækkende overskrift ”Bøgerne skal have modstand”.

Pernille Schaltz kommer fra Ålborg, hvor hun fjernede 90 procent af bøgerne på børnebiblioteket, og nu vil hun fortsætte autodaféen i København. Hun mener, det er en fejl ved bøger, at de vender ryggen til publikum. Derfor skal reolerne væk, og i stedet skal gæsterne møde ”aktuelle og populære bøger af Camilla Läckberg og alle de andre” placeret med forsiden fremme lige inden for indgangen.

De ”aktuelle og populære” bøger er selvfølgelig uaktuelle og upopulære om et år eller to, men så smider man dem bare ud. Hvis man kun går efter det aktuelle, skal bogbestanden udskiftes med få års mellemrum. Så er det klart, der kun bliver råd til at købe nogle få slagnumre. De smallere bøger er ofte mere langtidsholdbare, men det tager Schaltz ikke hensyn til.

Den plads, man får indvundet ved at fjerne bøgerne, kan man bl.a. bruge til at opstille computere. Synspunktet er, at bøger er gammeldags og computere moderne, så dem skal man have flere af. Vi får at vide, at folk alligevel køber de bøger, de vil have. At folk også køber computere er tilsyneladende undgået Pernille Schaltz’ opmærksomhed.

Computerspil skal spille en vigtig rolle på fremtidens bibliotek. På et spørgsmål om midaldrende, kvindelige bibliotekarer skal sætte sig ned og spille World of Warcraft med børnene, svarer Schaltz begejstret: Yes. Det er en kæmpestor faglig udfordring.

Man kan måske gøre opmærksom på, at en del drenge i pubertetsalderen bruger computere til at finde porno. Skal bibliotekarerne også sætte sig ned sammen med drengene og finde de bedste babser? Og er lysten gensidig? Hvor mange børn drømmer om at spille computerspil sammen med en midaldrende bibliotekar?

Bibliofobien synes at være udbredt i bibliotekarkredse. Bøgerne fylder op, og tænk hvad man kunne bruge al den plads til, hvis man smed bøgerne i containeren. På Svendborg Bibliotek arrangerer man folkedans mellem reolerne. Der blev plads til at svinge partnerne bedre, hvis reolerne forsvandt. Og man kunne lave bowlingbaner og bodega. Hvad med fredagsbar til børnene? Skal de ikke have det, de vil have?

Og hvorfor ikke købe masser af radioer til bibliotekerne? De fleste har en radio derhjemme, men de fleste har også en computer.

Rent faktisk mener jeg, det ville være meget mere hensigtsmæssigt, hvis man sparede på indkøbet af computere og i stedet havde gratis Wifi på alle biblioteker, så folk kunne bruge deres medbragte bærbare. Så kunne man have liggende nogle ekstra bærbare computere, folk kunne låne, hvis de ikke selv havde en.

Schaltz synes det er i orden, man er skeptisk over for hendes ideer ”indtil det har vist sig, at de nye planer faktisk fungerer”. At hendes planer måske ikke vil fungere, kan hun åbenbart ikke forestille sig.
I den virkelige verden er bogen truet, og især er forbindelsen bagud alvorligt truet. Forlagene lagerfører ikke længere bøger, der er mere end et par år gamle. Man går forgæves, hvis man i en boghandel vil købe f.eks. ”Pastor Sørensen & Co.” af Gustav Wied, ”Mands himmerig” af Pontoppidan eller nyere bøger som ”Dage med Diam” af Svend Åge Madsen, ”Desmond” af Peer Hultberg, ”Rejsen til det grønne firben” af Ib Michael eller ”Og andre historier” af Klaus Rifbjerg.

Hvis bibliotekerne også skal renses for ældre litteratur og overlades til computerspil, popkoncerter og Camilla Läckberg på piedestal i forhallen, er der kun antikvarboghandlerne tilbage, og også de må tit melde pas, hvis man søger efter den lidt smallere litteratur. Et opslagsværk som Brøndegaards ”Folk og fæ” kan for øjeblikket ikke købes nogen steder. Ingen antikvarboghandlere i Skandinavien har Oehlenschlägers ”Hroars saga”, Peter Laugesens ”Landskab” eller Albert Dams ”Det bevingede hjul”.

Indtil nu har man kunnet finde bøgerne på bibliotekerne. De har været vores fælles hukommelse. Men det er de ikke længere, hvis Schaltz foretager det hvide snit på dem.

Det er muligt, bibliotekarerne synes bøger er umoderne. Men det er faktisk skatteydernes penge, de disponerer over, så måske burde man oprette en græsrodsbevægelse af folk, der gerne vil kunne låne bøger på bibliotek

(3. marts 2008)
 

SKR – Slug Kamelerne-Regeringen


 
 

Det er normalt ikke en god idé at danne en regering, der er så bred, at den flyder ud til alle sider. I de fleste tilfælde er det bedst at lade vælgerne bestemme, om den ene eller den anden af de to store blokke skal regere og ikke mudre forskellene til med store koalitioner.
 
 
 
 

Men i krisesituationer stiller det sig anderledes. Den 9. april 1940 gik de borgerlige ind i regeringen, så man kunne danne en national samlingsregering. Når landet virkelig er i uføre, må man se bort fra de ideologiske forskelle og prøve at få landet op at stå igen.
 
 
 
 

Sådan en situation befinder vi os i nu. Anders Foghs våsede påstande om, at det ville være krænkende for ytringsfriheden, hvis han sagde sin mening om nogle tegninger i Jyllands-Posten (mens han glad og gerne kritiserer Politikens ledere), de nærmest psykopatiske træk han udviser i sin totale mangel på empati og hans dumstædige blindhed over for de mange advarsler, han fik, før krisen eskalerede, har bragt Danmark i vanry verden over.
 
 
 

I den situation er fronterne trukket op på en hidtil uset måde. På den ene side står erhvervslivet, der ser årtiers eksportfremmende arbejde ødelagt af en fundamentalistisk regering, sammen med de anstændige borgerlige, der afviser racisme, de kulturkonservative, der lægger vægt på de gamle, borgerlige dyder, en god opdragelse og en ordentlig tone i debatten, folkene fra Højskole-Venstre, midterpartierne, venstrefløjen, de kulturradikale, indvandrere og flygtninge, ledende skikkelser fra alle de religioner, der rent faktisk forekommer i landet, globalt og kosmopolitisk orienteret danskere og stort set alle tænkende mennesker i landet.
 
 
 
 

På den anden side står vore egne mullaher, fundamentalisterne i Venstre og Dansk Folkeparti, der mener, at ytringsfrihed skal fortolkes så besynderligt, at det nærmest er landsforræderi at kritisere en højreorienteret avis’ dispositioner, og at man ikke skal lægge mindste bånd på sig selv i samkvem med andre mennesker, men spy galde og foragt over andre og i almindelighed te sig som et uopdragent barn på fire år, der sidder i bussen og råber: Mor, hvorfor er den dame så tyk?
 
 
 
 

Den nuværende regering har sammen med sit afskyelige støtteparti desværre flertal i Folketinget, og der er ikke udsigt til et nyvalg før i begyndelsen af 2009.
 
 
 
 

Men Dansk Folkeparti hyler konstant op om, at de konservative burde forlade regeringen, og tiden er måske kommet til at tage dem på ordet. Hvis de konservative gransker hjerte og nyre vil de måske indse, at de har mere til fælles med erhvervslivet og de anstændige borgerlige end med vore egne talibaner, der kræver betingelsesløs underkastelse under abstrakte principper uden mindste skelen til virkelighedens verden.
 
 
 
 

Det er sikkert svært for de konservative ministre at løsrive sig fra taburetterne, men hvis de kan sætte sig på nogle nye taburetter med det samme, bliver tabet ikke så stort.
 
 
 
 

Vi kunne få en ny regering i morgen. Det eneste, der kræves, er at de konservative, socialdemokraterne og de radikale sætter sig sammen og bliver enige om at danne en samlingsregering for at føre Danmark tilbage blandt verdens civiliserede lande. Selv ville jeg selvfølgelig helst have venstrefløjen med, men det er nok ikke realistisk. Så lad os bare tælle på fingrene og konstatere, at en SKR-regering ville have 82 mandater. Den ville snildt kunne manøvrere sig frem, således at den i visse situationer ville få støtte fra Venstre, i andre fra SF og på den måde hver gang sikre sig et flertal i salen.
 
 
 
 

Personspørgsmål burde ikke være afgørende i en krisesituation som denne, men lad os for sjovs skyld sætte et par navne på alligevel. Helle Thorning skulle som formand for det største parti i koalitionen nok være statsminister. Så kunne Marianne Jelved blive udenrigsminister. Ingen villle som hun kunne gyde olie på vandene. Man kan lige se hende med håndtasken og det lidt skæve smil. Hvem ville kunne stå for det? Så kan Per Stig Møller blive kulturminister. Det ville han passe meget bedre til. Han kunne ligefrem blive god. Og Brian Mikkelsen kunne få en ny post som sports- og ungdomsminister. Det er alligevel der, hans hjerte ligger. Connie Hedegaard kunne fortsætte som miljøminister, eller også kunne hun blive fødevareminister, og så kunne Svend Auken blive miljøminister igen. Mogens Lykketoft kunne blive finansminister, og Bjørn Elmquist kunne headhuntes til posten som justitsminister. Helge Adam Møller kunne blive forsvarsminister, for det vil han så gerne. Margrethe Vestager ville være en fremragende undervisningsminister, Naser Khader kunne blive en uhyre effektiv integrationsminister, og Mette Frederiksen kunne blive socialminister som første skridt på vejen i en forhåbentlig lang ministerkarriere.
 
 
 
 

Når så krisen er løst, kunne man måske tage et valg for at klare situationen, for så brede regeringer skal nok ikke blive siddende alt for længe.
 
 
 
 

Man skal sluge en del kameler for at komme så vidt. Selv synes jeg, at jeg har slugt så mange, jeg har hår og pukkelfedt i munden endnu. Uffe Ellemann og Mærsk McKinney Møller er ikke netop dem, jeg ellers ville opfatte som mine naturlige allierede. Men Slug Kamelerne-Regeringen SKR er den eneste mulighed, der findes, for at få regeringen udskiftet inden februar 2009. Og hvis den bliver siddende så længe, vil vi være stemplet som pariaer alle vegne i verden.
 
 
 
 

Hvis du er enig, så send fem e-mails eller SMS’er til folk du kender med ordene: "Vi vil have SKR." Og bed dem hver sende fem mails eller SMS’er videre. Det er ikke nogen underskriftsindsamling, jeg forestiller mig, men en græsrodsbevægelse. Så enhver kan argumentere på sin egen måde - fra mund til mund, gennem online diskussioner og læserbreve eller hvad der nu falder mest naturligt. Man kan sende breve til poltiikere og erhvervsfolk. Man kan gøre det på mange forskellige måder. Men lad os gøre hvad vi kan for at få en regering, der kan klare landet op af det morads, den nuværende regering har styrtet det ned i.
 
 
 
 

(7. marts 2006)

Ytringsfrihed, fetaost og landsforræderi

 
 

Ytringsfriheden skal have meget vide rammer. Hvis Jyllands-Posten vil fremstille Muhammed som bombemand eller sandalfabrikanter vil have folk til at træde på et Jesusbillede, så har de ret til det. Jeg er i min fulde ret til at gå ind og banke på hos naboen og meddele ham, at han ligner en røv med ører. Men hvis jeg så kommer dagen efter og spørger, om jeg ikke lige må låne hans græsslåmaskine, så er det ikke sikkert, jeg bliver venligt modtaget. Og hvis danske fabrikanter ønsker at sælge fetaost til araberne, så er det måske ikke så heldigt, at en stor dansk avis lige har fornærmet dem blodigt.


 
 
 
 

Hvis en avis ønsker at slå et slag for ytringsfriheden, kan den gøre det på mange måder. En af de fineste ville være at åbne avisens spalter for meninger, der er i modstrid med avisens egne. En af de dårligste er at køre hetzkampagner mod et mindretal.
 
 
 

Man har villet forsvare Jyllands-Postens Muhammedtegninger med, at det er dansk humor, når den er bedst. 

 
 
 
Blasfemi kan være aldeles vidunderlig. Jeg husker, hvordan Paul Krassners totalt anarkistiske blad The Realist illustrerede mottoet ”One Nation under God” med en tegning af spjættende Onkel Sam, der blev røvpulet af en langskægget guddom. Jeg elsker Gustav Wieds ”Pastor Sørensen & Co,” Jeg kan se mange gode grunde til at være blasfemisk og respektløs over for alle etablerede religioner, Islam inklusive.

 
 

Men blasfemi og satire må vurderes ud fra det sammenhæng de indgår i. Jeg synes, jødevittigheder kan være morsomme. For eksempel den med damen, der kommer løbende langs stranden og råber: Hjælp, hjælp, min søn tandlægen drukner.
 
 
 

Men jeg synes ikke, tegningerne af jøder med lange næser i Der Stürmer er morsomme. De indgik i en had- og hetzkampagne mod Tysklands jøder, og set i det lys er tegningerne bare modbydelige. Det samme gælder Jyllands-Postens Muhammed-tegninger. Man kan ikke undgå at se dem i sammenhænget af islamfjendtlige og racistiske udtalelser fra den faste skok af højrefløjs-kommentatorer og –politikere fra Pia Kjærsgaard til Lars Hedegaard. Og så er de ikke morsomme, bare dumme, vulgære og stødende.

 
 
 
Jyllands-Postens frihed til at trykke tegningerne svarer til et forlags frihed til at genudgive Zions Vises Protokoller. De har ret til det. Javel. Men så må de også finde sig i den kritik, der kommer.

 
 

Nu er tegningerne blevet årsag til en krise i forholdet mellem Danmark og de arabiske lande, og de kan meget vel være årsag til, at danske fastboende og rejsende i Mellemøsten bliver udsat for overgreb, til at dansk eksport til disse lande går mere eller mindre i stå og til at danske soldater i Afghanistan og Irak bliver bragt i endnu større fare.
 
 
 

Krisen kunne have været afværget, hvis Anders Fogh havde taget det møde, tretten ambassadører fra islamiske lande bad ham om, Men det ville han ikke. På grund af ytringsfriheden, sagde han.

 
 
 
Men regeringen har også ytringsfrihed. Blandt andet til at sige fra. Det var ikke spor svært for Rikke Hvilshøj at fordømme en artikel i Aftonbladet, der kritiserede Danmark. Så det ville heller ikke være svært for Fogh at udtale en kritik af tegningerne i Jyllands-Posten. Hvis det altså var det, han mente. Men det var det nok desværre ikke. 

 
 

Nu sidder Fogh så som en lus mellem to negle. Fra første færd har han forsøgt at tækkes både erhvervslivet og den racistiske højrefløj.
 
 

Meget ondt kan man sige om erhvervslivets folk, men de er ikke racister. De er ligeglade med, om folk er sorte, gule eller skotskternede, bare de kan tjene penge på dem. Erhvervslivet er orienteret ud mod verden og globaliseringen. Det har absolut ingen interesse i Dansk Folkepartis fnidder om at vende tilbage til stokroserne og sol over gyldne agre. Arla vil sælge fetaost til Saudi Arabien. Så er den ikke længere.

 
 

Og erhvervslivet kan med god grund mene, at det har købt og betalt regeringspartierne og derfor også må have lov til at bestemme over den politik,der bliver ført. Hvem var det, der spyttede gevaldigt i Venstres valgkasse og betalte alle de blå balloner på motorfærgen Sjælland, da Fogh blev hyldet af sine stormtropper? Erhvervslivet, selvfølgelig. Og den, der betaler musikanterne, kan også bestemme, hvad der skal spilles.
 
 

Et af de første portrætter af Fogh efter valgsejren i 2001 viser, hvordan Mærsk Møller klamrer sig til ham som en abe til en pind og griner over hele hovedet. Nu skulle der føres erhvervsvenlig politik i Danmark. Læg et socialdemokratisk røgtæppe ud for at få stemmer i urnen og kør så den konsekvente politik med skattebegunstigelser til de rige, milliardtilskud til erhvervslivet, betalt af lønmodtagerne, privatisering af velfærdssamfundet og magt til de multinationale.
 
 
 

Samtidig har Fogh været som en logrende hund for sin herre og mester i Washington og serveret kagemand for ham. Men amerikanerne vil ikke se med blide øjne på, at deres forsøg på at overtage Mellemøsten bliver skadet af en dansk hetzkampagne.

 
 
 
Men Fogh har også samtidig støttet sig til Dansk Folkepartis forsøg på at mane et tænkt Morten Korch-fortid frem igen. Og nu revner bukserne. Nu må han vælge side mellem det globaliserede erhvervsliv og fortidsstræberne.

 
 

Hvad gør så Fogh? Tja, i den slags situationer plejer han først at gemme sig. Og hvis det ikke hjælper, så sender han folk ud for at lede efter Per Stig Møller. Fogh har ellers overtaget alle en udernrigsministers normale opgaver selv. Det er ham, der rejser rundt i verden, gør Bush sin opvartning og høster hvad der måtte komme af belønning for tjenstvilligheden. Mens Per Stig stort set sidder inde under et bord og bider sig i skægget. Men når der skal deles øretæver ud, kommer Fogh i tanke om, at han da vist også har en udenrigsminister et eller andet sted, og så står Per Stig der og ligner en våd hønsehund, mens han prøver på at rage i hvert fald et par kastanjer ud af ilden for sin herre.
 
 
 

Nu får vi så se, hvordan sagen udvikler sig. Man kunne jo prøve på at finde en syndebuk. For Pia Kjærsgaard er sagen klar. Det er de herboende muslimers skyld. Alt er deres skyld. Hvis høsten slår fejl eller lilleprinsen får kolik, er det imamernes skyld. Så når herboende muslimer drister sig til at sige, de ikke synes Jyllands-Postens tegninger er morsomme, og hvis de endda siger det samme til folk i islamiske lande, så er de simpelthen landsforrædere.

 
 

Det kan jo så give anledning til nogle overvejelser over begrebet landsforræderi. For det første antyder ordet, at der findes et interessefællesskab for alle, der tilfældigvis bor i samme land. Men den påstand holder ikke en meter, og den bliver mere og mere ugyldig i en verden, der bliver mere og mere globaliseret. For det andet kan påstanden om landsforræderi meget vel ses som et forsøg på at kvæle debatten og demokratiet og tvinge alle til at rette sig ind efter højrefløjens meninger.
 
 
 

Erhvervslivet er ikke bundet af nationale interesser. Kapitalen er global. Kan man heraf udlede, at erhvervslivets ledere er landsforrædere? Kun hvis man tror, loyalitet kun kan være knyttet til geografiske grænser.

 
 

Men under alle omstændigheder vil det nok ikke formilde Arlas arabiske kunder, at netop herboende muslimer bliver udpeget som syndebukke i sagen.
 
 
 

Så ville det være mere nærliggende at tage dem, der rent faktisk startede hele balladen. Hvem har det formelle ansvar? Det har Jyllands-Postens chefredaktør og især kulturredaktør Flemming Rose.

 
 

Så den dag, fetaosten virkelig er i fare, skal Fogh såmænd nok bøje sig og udlevere Flemming Rose sammen med en krumsabel til retsforfølgelse i Riyadh.
 
 
 

(30. januar 2006)

 
                                Har jeg råd til mig?
 
Velfærdskomissionen har frembragt sin betænkning. Farvelfærd, siger den stort set. Den anbefaler skattelettelser til multinationale og aktieejere og vil tage pengene fra de syge og de gamle. Det skal koste penge at gå til læge eller blive indlagt på hospitalet, og pensionsalderen skal sættes op, så de rige kan tjene på folks arbejdskraft nogle år mere.
 
I betragtning af, hvordan kommissionen er sammensat, er dens anbefalinger ikke overraskende. Medlemmerne er en koncernchef, en bestyrelsesformand for et aktieselskab, en vicedirektør og tre professorer af den absolut føjelige art. Der er ingen repræsentanter for lønmodtagerne eller de andre grupper, der skal betale gildet.

 

Betænkningen opstiller som et hovedkrav, at selskabsskatten skal sættes yderligere ned, så aktionærerne kan få endnu højere udbytte, for ellers vil kapitalen flygte fra Danmark. Og når virksomhederne ikke vil betale skat, er det lønmodtagerne, der skal betale det hele, og derfor må folk arbejde flere år. Vi skal tidligere i skole, afslutte uddannelsen hurtigere, straffes hvis vi vil lære verden at kende ("fjumreår", kalder man det, der hed "dannelsesrejse", dengang det kun var noget for de rige) og blive flere år på arbejdsmarkedet som trækdyr for aktionærerne, for det er et stort problem, at folk ikke mere dør tidligt. Ældrebyrden kalder man dem, der er formastelige nok til at overleve tiden som udbytningsobjekter.
 

Set fra de forgyldtes position er hele befolkningen vel i virkeligheden en folkebyrde, som kun tåles, så længe vi forgylder aktionærerne endnu mere.
 
 

Det kan ikke blive ved med at gå med velfærd til alle, når gruppen af gamle bliver ved med at vokse, hedder det. I dag skal 100 erhvervsaktive forsørge 69 uproduktive - børn og gamle og den slags - og i løbet af dette århundrede vil tallet stige til lidt over 90 uproduktive for hver 100 i arbejde. Derfor er det bydende nødvendigt at skære ned på velfærden.
 
 

Det lyder besnærende, men i et fattigt land som Kenya forsørger 100 erhvervsaktive 138 uproduktive - hovedsagelig børn. For hundrede år siden var tallet nogenlunde det samme i Danmark - dengang vi havde store børneflokke. Og når fattige kan sørge for mad og klæder til børn og gamle, burde vi vel også kunne.
 
 

I det hele taget er det underligt, at vi i dag ikke har råd til de sociale og kulturelle goder, vi havde råd til, dengang vi var meget fattigere, end vi er i dag.
 
 

Gør gode tider bedre, hed det i 60'erne. Hvorfor kunne vi bygge kulturhuse og skoler og biblioteker, dengang vi havde meget færre penge til rådighed, end vi har nu - når vi ikke kan gøre det nu, hvor vi er styrtende rige?
 
 

Det skyldes vel hovedsagelig, at man fra 1929 til 1973 - fra verdenskrisen til oliekrisen - havde det hovedprincip her i landet, at de bredeste skuldre skal bære de tungeste byrder.
 
 

Fra 1973 og især efter Margaret Thatchers revolution, er princippet blevet, at de smalleste skuldre skal bære de tungeste byrder, og de rigeste skal sidde uhindret på flæsket.
 
 

Der sidder de så, men flæsk er temmelig glat at sidde på, så forhåbentlig glider de ned igen.
 
 

Regeringen påstår, det skal kunne betale sig at arbejde, men dens handlinger siger det modsatte. Lønmodtagerne skal betale, og jo mere arbejdsfri en indtægt er, jo lavere skal den beskattes.
 
 

I toppen har vi de helt store socialnassere. Her finder vi kongehuset, godsejerne og gyllebaronerne med snablen dybt nede i statskassen og EU-kassen, skibsrederne og bankerne, der stort set ikke betaler skat, de multinationale, der slet ikke vil betale noget og kuponklipperne og sofaliggerne, der ikke vil have deres arbejdsfri udbytte beskåret af noget så vulgært som skat. Lønmodtagerne kan kun komme med i de skattefris selskab, hvis de vinder i tips eller lotto, for konsekvent nok beskattes arbejdsfri lotterigevinster lavere end arbejde.
 
 

Selskabsskatten er nu 28 procent og skal efter komissionens forslag ned på 25, men hundreder af multinationale smyger sig helt uden om at betale skat, og virksomheder som Mærsk og storbankerne betaler kun nogle få procent af deres overskud i skat.
 
 

For at få det store røveri til at glide ned, udbreder man myten om, at kapitalejerne er uundværdige for samfundets velstand, og hvis man forlanger for meget af dem, bliver de bare fornærmede og flygter fra landet. Samtidig har man siden kong Nebukanezer udbredt myten om, at når de regner på de rige, drypper det før eller senere på de fattige.
 
 

Man går ud fra, at når de allergrådigste har stillet deres sult, bliver der nok nogle krummer til de andre. Problemet er bare, at grådigheden ingen grænser kender. Det nytter ikke noget at spørge om, hvad folk skal med ti lokummer, når de kun har ét røvhul. Når de har fået bil, vil de have båd. Har de båd, vil de have fly. De vil hele tiden have mere, så hvis der er noget, der drypper ned på de fattige, er det kun fordi de rige pisser på dem.
 
 

Virksomhedernes indtægter kaldes udbytte, og det er et velvalgt ord, for pengene er krattet ind ved at udbytte folk, der arbejder.
 
 

Før i tiden skulle man betale en rimelig skat af dette udbytte, men nu er det den fremherskende opfattelse, at skatten på selskabernes overskud og aktieejernes udbytte skal sættes ned og ned af hensyn til den velsignede konkurrenceevne. Det er en spiral uden ende. Estland har allerede sat selskabsskatten ned til nul, og skal vi konkurrere med det, må vi overøse kapitalejerne med store pengegaver, så de ikke bliver fornærmede og flytter til et andet land
 
 

Men måske er skaden ikke så stor endda, hvis de vælger at flytte. Og måske skulle man være lidt mindre rundhåndet over for skatteflygtninge, der kommer tilbage til fædrelandet, når de skal have udført dyre bypass-operationer. Hvis virksomhederne ikke vil betale skat, kan samfundet måske overtage disse virksomheder og lader overskuddet gå i statskassen i stedet for i kapitalejernes lommer. Det ville vi alle sammen blive rigere af.
 
 

Det korte af det lange er, at når man taler om, hvorvidt ”vi” har råd til anstændige socialgoder, og når man konkret peger på at ”vi” ikke har råd til efterløn, selv om et overvældende flertal af befolkningen ønsker efterlønnen bevaret, så må man lige gøre sig klart, hvem ”vi” er. Pengene i de offentlige kasser er jo krattet ind fra skatteyderne, så det er vores egne penge, der skal fordeles.
 
 

Derfor må hver især stille sig selv dette enkle spørgsmål: Har jeg råd til mig?
 
 

Nu synes jeg jo nok, jeg har en vis affektionsværdi for mig selv, så jeg er måske en anelse forudindtaget, men hvis jeg skal være med til at disponere over vores fælles pengekasse, som jeg selv har bidraget til, så synes jeg nok, der skal være råd til, at jeg er der lidt endnu, selv når jeg ikke længere kan bruges som udbytningsobjekt. Jeg vil hellere bruge mine penge på folkepension, skoler og hospitaler end jeg vil forære dem til multinationale virksomheder og kapitalfonde, der er styrtende rige i forvejen.
 
 

Så når velfærdskommissionens direktører og Handleshøjskole-professorer foreslår, at lønarbejdernes fælles sparepenge i statskassen skal bruges til yderligere et lag forgyldning af de allerrigeste, så er tiden nok kommet til at sige: Fingrene væk fra vores penge. Vi skal nok selv finde ud af, hvordan vi vil bruge de penge, vi selv har tjent.
 
 

(17. december 2005)
 
 
 
 

                               Torturkældrene under slottet
 
 
Der sad han så, oberst Poul Dahl fra Prinsens Livregiment og talte så jysk og tilforladeligt i Søndagsmagasinet på DR1, at man måtte ruske op i sig selv for at høre, hvad han faktisk sagde. Jo, det var da beklageligt, når der blev brugt tortur. Men somme tider kunne det jo være nødvendigt. Hvis man nu havde fat i en mand, der var mistænkt for terrorisme, og han nægtede at sige noget. Og så lod man ham smutte, og ugen efter blev hundreder af mennesker dræbt ved en eksplosion i det Kongelige Teater, og det kunne man have forhindret, hvis man havde lagt lidt mere pres på ham terroristen. Mon så ikke folk ville sige, at man nok skulle have brugt lidt hårdere metoder under forhøret, selv om det så også var det, man kaldte for tortur?

 
 
 
 

Nu var der så kommet billeder frem af de metoder, amerikanerne brugte over for de indsatte i de irakiske fængsler. Og metoderne havde den danske oberst ikke noget mod. De var nødvendige, for terroristerne overholder jo ikke Genève-konventionen, så det kan vi heller ikke gøre. Men det at billederne var kommet frem, det viste at ledelsen havde svigtet sit "informations-management", for det var jo helt klart at den slags oplysninger ikke "egnede sig til det offentlige rum". Der var visse ting, der måtte holdes hemmelige. Derfor havde vi også i Danmark et kontroludvalg, der skulle se på efterretningstjenesterne. For kontroludvalget er efter oberstens opfattelse ikke en lup på det, der foregår i PET og FET, men en slags kloakdæksel, der skal forhindre at den gærende råddenskab i kældrene siver op i det offentlige rum.
 
 
 
 

Så langt er vi kommet. Så kort har vejen været tilbage til middelalderen. Krigen mod terrorisme er et særtilfælde, siger måske oberst Dahl. Men er den det? Hvad nu hvis politiet har taget en mand, der måske har begået et frygteligt seksualmord på en lille pige? Der sidder han og nægter hårdnakket, og man har ingen beviser. Hvis man så slipper ham, og det var ham, der gjorde det, risikerer man så ikke, han går ud og myrder endnu en lille pige? Skulle man så ikke hellere have givet ham tommeskruerne på? Og hvad nu, hvis man har fået fat i en narkohaj, der bare ikke vil fortælle, hvor han har gemt varerne? Risikerer man ikke, at hundreder af mennesker bliver fanget ind i afhængighed eller dør af overdosis, hvis pusheren går fri? Er det så ikke bedre at hive neglene af ham for at få ham til at tale? Når forbryderen ikke overholder loven, hvorfor skulle vi så gøre det?
 
 

Og hvad nu, hvis man virkelig oprigtigt mener, at en gammel kone står i ledtog med Satan? Hvis hun ikke vil tilstå, så er hendes evige sjæl fortabt. Men strækker man hende på pinebænken og brænder hende på bål, når hun tilstår, så bliver hun måske frelst - og har man så ikke gjort hende en tjeneste?
 
 
 
 
 

I 1764 udgav den italienske retslærde Cesare Beccaria skriftet "Om forbrydelser og straffe", hvor han fordømmer anvendelsen af dødsstraf og tortur som barbariske straffemetoder, der ikke sømmer sig for det oplyste attende århundrede. Beccarias essay fik enorm indflydelse i samtiden. Inden 1786 var dødsstraffen praktisk taget afskaffet i Italien, og Beccarias skrift blev rost i høje toner af Katharina den anden af Rusland, Maria Theresa af Østrig-Ungarn, af filosoffen Voltaire og af Thomas Jefferson og John Adams, der få år efter fik et forbud mod grusomme og uretfærdige straffe med i tillægsartiklerne til den amerikanske forfatning.
 

 

Beccaria gør blandt andet opmærksom på, at tortur angivelig anvendes for at fremtvinge sandheden. Men smerterne får folk til at tilstå selv forbrydelser, de ikke har begået, så derfor "vil selve de midler, der anvendes til at skelne mellem uskyldige og skyldige på den mest effektive måde ødelægge enhver forskel mellem dem". Beccaria peger videre på, at det store flertal af mennesker er lovlydige, og at sandsynligheden derfor taler for, at man ved anvendelse af tortur vil ramme flere uskyldige end skyldige.
 

 

Ikke uden grund har man kaldt det attende århundrede for oplysningstiden. Mennesker som oberst Dahl viser, at vejen fra oplysning og tilbage til formørkelsen er forfærdende kort.
 

 

I samme udsendelse som oberst Dahl optrådte den tidligere jægersoldat Carsten Mørk, der sagde at billederne fra amerikaner­nes torturkamre i Irak ikke kom bag på ham. Som gammel jægersoldat havde han været på uddannelse i USA og stiftet bekendtskab med alle metoderne. Det eneste, der var nyt for ham, var at man i Irak havde pudset hunde på fangerne. Den metode havde Mørk godt nok ikke prøvet.
 

 

I begyndelsen af Søndagsmagasinet lovede værten, Morten Løkkegaard, at magasinet ville blive absolut "bryllupsfrit". Men jægersoldaten Mørk fremmanede pludselig billedet af kronprinsen i Vor Frue Kirke.
 

 

Der stod han, så blød og nuttet som en hundehvalp, og blev gift med sit hjertes udkårne. Men hvordan var det nu? Han havde jo ligesom Mørk gennemgået en uddannelse som jægersoldat. Var han også blevet oplært i tortur eller var det et af de specialer, man var gået let henover i hans tilfælde?
 

 

Og hvad tog han på, da han skulle giftes? Jamen, selvfølgelig da en søofficersuniform med paradesabel dinglende fra bæltet. Det var den rette påklædning for ham, når han stod der foran repræsentanten for en religion, hvis fornemste symbol er korset - et romersk torturinstrument. Og så man ud over kirkerummet, så lynede og glimtede det fra alle militæruniformerne. Brudgommens far er en habil lyriker og efter sigende en udmærket pianist. Der er ikke noget som helst krigerisk over hans fremtoning, men i dagens anledning var også han forklædt som soldat og havde presset sig ind i en søofficeruniform. Og rundt om blandt gæsterne så man alle slags epauletter, sovsekander med og uden uldtrævler og med og uden fjerduske, guldknapper og tresser.
 

 

Hvad er det så, man fejrer, når man trækker i uniform? Et mordhåndværk, selvfølgelig. Man kunne for den sags skyld lige så godt have taget stivede slagterforklæder på. Når Frederik skal giftes, hænger han en sabel om livet. Et instrument, der er beregnet til at skære hovedet af folk med.
 

 

Kunne man forestille sig et samfund, der byggede på andre værdier? Så folk, der rigtig skulle være fine, for eksempel trak i lægekitler med forgyldte stetoskoper? Eller tog digterens slængkappe om skuldrene, trak i malerens kittel eller viste sig frem som videnskabsmænd, der udvider grænserne for vor viden, som murere, der bygger solide huse, eller som skraldemænd, der skaber rene og ryddelige forhold omkring os ved at fjerne affald og skrammel? Kunne man tænke sig en verden, hvor Frederik skiftede sablen ud med en pensel eller en murske?
 

 

Ja, det kunne man nok forestille mig. Men kun hvis det var et ganske andet samfund, vi havde med at gøre. I vores samfund ligger der en indre logik i, at magtens mænd klæder sig ud som mordere.
 

 
 

Oberst Dahl får nu på puklen, også af de borgerlige, for sine udtalelser. Men hans virkelige synd er, at han har sagt det, mange af dem mener. Han har, med sine egne ord, kludret i det med sin informations-management. Der er visse ting, der ikke skal siges offentligt.
 
 

At samfundet bygger på vold - at de kongelige historisk set ikke har deres position i kraft af deres dygtighed, men i kraft af rå magt - det kan man kokettere med ved at klæde sig ud i militæruniformer til et bryllup.
 

 

Men at magtens håndhævere bruger middelalderlige metoder - at der er torturkældre under slottet - det skal vi ikke sige højt.
 
 

(17. maj 2004)


 

                                        Godhedsindustrien

"Godhedsindustrien" er blevet højrefløjens nedsættende udtryk for de mennesker og organisationer, der ønsker at skabe bedre forhold for de fattige og nødlidende i denne verden.

Hvis man ønsker en bedre verden, får man at vide, at man er selvgod og nedladende. Ungdoms- og sportsminister Brian Arthur Mikkelsen skriver i en kronik i Berlingske Tidende 10.1. 2004: "I årevis har venstrefløjen kunnet varme sig ved tanken om, at de havde indtaget det moralsk højeste stade i den politiske kamp. Der er tale om en selvgodhed, som med årene har udartet til smagsdommeri og en foragt for den almindelige danske befolkning. Derfor bliver illusionen om venstrefløjens moralske privilegium nu forsvaret for enhver pris."

Knud Eriksen skriver i Danskeren nr. 6, 1996: "Godhedsindustrien indgår i et skæbnesvangert og ondartet kæmpeprojekt, der skal slavebinde jordens befolkning. Den kosmopolitiske "elite" har arbejdet på dette projekt i meget lang tid. Der skal skabes en verdensregering med enevældig magt og med denne "elite" på toppen. Dette er baggrunden for godhedsindustrien, som her følges fra starten af Røde Kors i sidste århundrede".

Sammen med paranoide forestillinger om en venstreorienteret selvudnævnt "elites" konspirationer trives en overbevisning om, at folk, der stræber efter det gode, opfatter sig selv som gode.

Intet kunne være mere forkert.

For at få lidt klaring over begreberne må vi begynde med at se på, hvad vi overhovedet mener, når vi bruger ordet "god".

De græske filosoffer prøvede at tænke sig frem til, hvori det gode bestod - hvad der var det egentlig og evigt gode, der lå bag ved alle vores daglige forestillinger om gode ting eller forhold.

Gennem årtusinder har man prøvet at finde ud af, hvori det gode bestod. Det vil føre for vidt at komme ind på hele denne filosofiske diskussion. I vor tid er de fleste tænkere enige om, at det ikke er muligt at udlede et "bør" af et "er" - man kan ikke opstille moralske normer ud fra en beskrivelse af  verden, som den er.

Samtidig har man påpeget det subjektive ved forestillingerne om det gode. Det, der er godt for det ene menneske, er det ikke nødvendigvis for det andet. "Godt" kan være et spørgsmål om smag og behag. I forskellige kulturer og til forskellige tider har man haft meget forskellige tanker om, hvad der er godt, og hvad der er ondt.

Men det betyder ikke, at vi må holde op med at tale om det gode. Det kan være frugtbart at se på, hvad vi rent faktisk mener, når vi bruger ordet - her og nu og velvidende, at man sikkert brugte ordet på en anden måde i middelalderen og bruger det på en anden måde i Indien eller New Guineas højland.

I daglig tale bruger vi ordet på vidt forskellige måder. En god computer, en god bog, en god hund og en god mand er ikke gode på samme måde. Den gode computer er pålidelig og har stor regnekraft. Den gode bog er fængslende, underholdende og/eller litterært stimulerende. Den gode hund er måske lydig eller børnevenlig.

Det skaber klarhed over begreberne, hvis vi vælger i denne forbindelse kun at bruge "god" i betydningen "ejegod". Man kan tale om en ejegod mand, men ikke om en ejegod bog eller computer.

Man kan ikke tale om en ond edderkop, der spiser fluer, og en god edderkop, der ikke gør det. Dyr kan ikke være gode i denne betydning af ordet. Det kan spædbørn heller ikke. For at et menneske kan kaldes godt, må det have haft mulighed for at træffe et valg og bevidst have valgt at gøre det, vi opfatter som godt.

Hvad vi i vores tid og vores kulturkreds opfatter som godt og ondt er selvfølgelig stærkt farvet af arven fra den græske filosofi og fra kristendommen.

I grænsetilfælde kan vi have svært ved at vurdere, om noget er godt eller ondt, men når vi står over for yderpunkterne, er vi sjældent i tvivl.

Hvis man på den ene side har Moder Teresa og Albert Schweitzer og på den anden side Josef Mengele og Ilse Koch, vil de færreste af dem, der overhovedet kender personerne, være i tvivl om, hvor de skal placere dem i forhold til hinanden på en moralsk skala mellem godt og ondt.

Den gode er den, der gør noget for at andre kan få det godt. Man kan ikke sidde helt alene derhjemme i en lænestol og være god. Den onde er den, der skader eller krænker andre. Det er sådan, vi bruger ordene i daglig tale. Begrebet godhed er knyttet sammen med næstekærlighed, omsorg og empati.

Religionen har i årtusinder krævet, at vi stræber efter at gøre det gode. Vi har også gennem opdragelsen prøvet at få andre til at stræbe efter det gode. Det kan man så kalde godhedindustri, hvis man vil.

Men den, der stræber efter det gode, er selv smertelig klar over, hvor utilstrækkelig han er. Han føler det som et bud at elske sin næste, men kommer gang på gang til kort. At ville det gode er absolut ikke det samme som at føle sig god eller være selvgod - nærmest tværtimod. Netop når man har stillet høje mål for sig selv, kan man se, hvor svært det er at leve op til målene.

Med kristne udtryk kan man tale om næstekærlighed og syndsbevidsthed. Andre ville måske foretrække at tale om empati og selverkendelse.

Men selv om man aldrig kan leve op til målene, føles det rigtigt, at man i det mindste ved, hvad man burde gøre. Og hvis man gør den smule, man kan, har man dog altid gjort noget. Man kan ikke skabe lykke for alle, men man kan sprede lidt lys omkring sig.

Om man handler ud fra det ene eller det andet trossystem er mindre væsentligt, hvis resultatet er det samme. Cubanske alfabetiseringsbrigader, kinesiske barfodslæger og kristne missionærer har alle prøvet at skabe bedre sundhedspleje, bedre undervisning og bedre levevilkår for andre mennesker.

Vi har ikke for meget godhedsindustri i denne verden. Vi har for lidt, så længe der stadig er folk, der sulter.

Venstrefløjen drømmer om et bedre samfund. Men det er den ikke ene om. Der er masser af borgerlige og masser af mennesker med religiøs tro, der ønsker at skabe bedre forhold for andre.

Men så er der desværre også nogle, der hylder den utøjlede egoisme. Hvad enten de ser deres forbillede i satanisten Aleister Crowleý, der opstillede budet "Gør som du vil", eller i forfatteren Ayn Rand, der lovpriste egoismen, virker de som skadede mennesker, der savner evnen til empati. Som drenge, der river vingerne af sommerfugle, virker de ude af stand til at føle andres nød og lidelser.

Hvis man står over for denne hjerteløse højrefløj, kan det være omsonst at appellere til hjertet. Men så kan man i stedet tale til fornuften eller til tegnebogen, der nok er det mest følsomme organ hos de pågældende.

Hvis man anbringer ti mennesker i et værelse og giver de ni en roe, de i fællesskab kan gnave på, mens den tiende får fem retter mad og derefter fodrer hunden med resterne, og man gentager menuen dag efter dag, så er der en temmelig stor risiko for, at de ni sultne på et eller andet tidspunkt rejser sig op og går hen til det rigt dækkede bord og tager for sig af retterne. Og det er ikke sikkert, at de giver den velnærede en ligelig andel.

Derfor kan det være i den velbjergedes egen interesse at dele ud af sin overflod. Når Bismarck indførte verdens første sociallove, var det formodentlig ikke fordi hans hjerte bankede for de nødstedte, men nok snarere fordi han ville forhindre, at de fattige stemte på socialdemokratiet.

Hvis man lever af at fremstille joggingsko, er det uheldigt, hvis de ni tiendedele af verdens befolkning går barfodede. Det er i kapitalistens interesse at der findes mange købedygtige forbrugere i verden. Det er begrænset, hvor mange sko, de rige kan have på fødderne, og det er ikke alle, der som Imelda Marcos er interesseret i at proppe ni hundrede par sko ind i et skab.

På den måde kan man måske alligevel bygge bro mellem "er" og "bør". Hvis ikke vi skaber et samfund, hvor alle mennesker kan trives, og hvis ikke vi skaber en verden, hvor naturen og dyrene har det godt, så går det ud over os selv. At gøre det gode er også at forhindre kaos og sammenbrud - i samfundet og i miljøet.

Nogle vil måske mene, at man ikke kan tale om godhed, hvis der ligger uædle motiver bag. Men det ligger jo i sagens natur, at vi aldrig kan vide noget om andre menneskers inderste drivkraft. En helgen bliver måske drevet af et egoistisk ønske om belønning efter døden. Hitler og Stalin syntes måske selv, at de handlede ud fra ædle og uselviske motiver.

Hvis Bush skulle finde på at skrotte sit våbenarsenal og bruge pengene til at udrydde sult og nød i verden, så vil jeg ikke et øjeblik betænke mig på at kalde det en god gerning, uanset hvilke motiver der ligger bag. Træet skal kendes på sine frugter.

Godheden fører sin egen belønning med sig, også til den der tænker på sig selv.

Et godt gammelt udtryk lyder "Der skal være plads til os alle sammen". For at jeg selv kan indtage min plads, må jeg lade andre komme til. Min velfærd er betinget af, at andre har det godt. Som den amerikanske socialist Eugene V. Debs sagde: "´Så længe der findes en underklasse, tilhører jeg den.. Så længe én sjæl er i fængsel, er jeg ikke fri".

(11. februar 2004)
 
 

                                                           100 millioner

 
 
 

En fast ingrediens i læserbrevene i Jyllands-Posten og Berlingske Tidende er påstanden: Kommunismen er et morderisk system, der har kostet 100 millioner mennesker livet. Kommunisterne har fem gange så mange liv på samvittigheden som nazisterne, så kommunisme er fem gange værre end nazisme.
 
 

 

100 millioner er et meget stort tal og et meget rundt tal, så derfor synes man sjældent, man behøver at argumentere mere for det eller fortælle, hvordan man er kommet frem til lige netop det tal.
 
 

 

Faktisk er der tale om to forskellige beregninger, der når frem til samme slutfacit. Den første er foretaget af professor RJ Rummel fra University of Hawaii, i Danmark i reglen formidlet gennem Rummels ven og kampfælle, den svenske politiker Per Ahlmark.
 
 

 

Rummel har omhyggeligt opnoteret alle rapporter om drab og massakrer, han er stødt på, og har så lagt tallene sammen uden at foretage nogen form for kildekritik. Det er selvfølgelig en helt uvidenskabelig fremgangsmåde, men man får nogle meget store tal frem på den måde.
 
 

 

Rummel når frem til, at det sovjetiske regime dræbte 61.911.000 mennesker i perioden 1917-87, mens det kommunistiske Kina dræbte 35.236.000 og Pol Pot-styret i Cambodja 2.035.000. (RJ Rummel: Death by Government, 1997 s. 4). Det giver så godt 100 millioner.
 
 

 

Danske borgerlige politkere og læserbrevsskribenter brugte Rummels tal, indtil Courtois’ Kommunismens sorte bog udkom på dansk. Så skiftede de over til Courtois’ beregninger.
 
 
 
 
 

Courtois opererer også med 100 millioner ofre for kommunismen, men tallet er sammensat på en helt anden måde. Han opererer med 65 millioner dødsofre i Kina, 20 millioner i Sovjetunionen, 2 millioner i Cambodja og 1 million i Vietnam (Black Book of Communism 1999, s. 4).
 
 
 
 
 

Jeg har ikke set nogen af de danske borgerlige politikere og læserbrevsskribenter give udtryk for, at de overhovedet har bemærket, at de således uden videre har skåret antallet af sovjetiske ofre ned til en tredjedel og næsten fordoblet antallet af kinesiske ofre fra den ene dag til den anden.
 
 
 
 
 

De fleste venstreorienterede skribenter har undladt at kommentere dette forhold, fordi de selvfølgelig ikke vil have, at man skal opfatte det, som om de kunne finde på at forsvare de myrderier, der er foregået i socialismens navn. Vi ved alle sammen, at et meget stort antal mennesker blev dræbt under Stalins terror, Pol Pots vanvittige styre osv. Hvis ét menneske er dræbt i socialismens navn, er det et menneske for meget, og derfor indlader man sig nødig på at tælle lig.
 
 
 
 
 

Ikke desto mindre har det dog vel en historisk interesse at finde frem til uhyrlighedernes omfang.
 
 
 
 
 

Da antallet at ofre tit bliver sammenlignet med nazismens ofre, og nazismen dermed bliver fremstillet som mindre skadelig end kommunismen, kan der også være grund til at se på, hvad vi sammenligner.
 
 

 

Der er et par spørgsmål, man må stille, før man overhovedet begynder.
 
 
 
 

 1. Hvilken periode beskæftiger vi os med? Kan man uden videre sammenligne tallet for 12 år under nazismen med tallet for 74 år under Sovjet-kommunismen?
 
 
 
 

2. Er det kun kommunismen og nazismen, der må sammenlignes, eller er det også relevant at inddrage ofrene for vores eget samfundssystem, hvad enten man nu kalder det kapitalisme eller imperialisme?
 
 
 
 

3. Når vi taler om dødsofre, regner vi så kun med dem, der direkte er henrettet, eller tæller vi også dem med, der er døde af sult og sygdomme – der i større eller mindre grad er fremkaldt eller forværret af et økonomisk system?

 
 
 
Lad os se på et par eksempler. Når Courtois opererer med 65 millioner ofre for den kinesiske kommunisme, er de fleste af dem døde af sult, især som ofre for den store hungersnød 1959-61. Det anslås, at mellem 20 og 43 millioner døde under denne hungersnød, der i vidt omfang skyldtes den totalt forfejlede økonomiske planlægning under det såkaldte store spring fremad. Det hedder i kommunismens sorte bog (amr. udgave s. 495), at dødstallet steg fra 11 procent i 1957 til 29 procent i 1960. Bortset fra at det selvfølgelig skal være promille og ikke procent, er det ikke helt galt. Det faktiske tal var 10,8 promille i 1957 og 25,43 i 1960 . Men Courtois nævner ikke, at det var 20,0 i 1949 og derefter faldt til det halve på otte år frem til 1957, eller at det allerede i 1962 var faldet igen til 10,02. Det nåede et minimum af 6,21 i 1979, lige før de kapitalistiske reformer satte ind, hvorefter det er steget en smule til 6,8.

 

 

Hvis det store dødstal 1959-61 er kommunismens skyld, er det så kommunismens fortjeneste, at millioner af menneskeliv er reddet i perioden 1949-59 og efter 1962?
 
 

 

I Indien var dødstallet i 1960 24 promille – hvilket er nogenlunde på højde med, hvad det var i Kina samme år, det værste hungersnødsår. Men i Indien lå tallet højt og stabilt hele perioden igennem og faldt først mærkbart i halvfjerdserne og firserne. Er det så kapitalismens skyld, at millioner af indere døde af sult, når det kinesiske eksempel havde vist, at det var muligt at halvere dødeligheden?
 
 
 
 
 

De seneste tal for dødeligheden (http://www.nationmaster.com/graph-T/peo_dea_rat&int=-1) er 8,6 promille i Indien og 6,8 i Kina, men f.eks. 26,2 i Botswana, 18,8 i Sierra Leone, 17,4 i Afghanistan og 14,9 i Haiti. Hvis skyld er så det?
 
 

 

Nogle vil måske indvende, at hungersnød under kommunismen er direkte fremkaldt af det økonomiske og politiske system, mens hungersnød i kapitalistiske og koloniale lande er en art naturtilstand. Men det holder ikke. Omfanget af den irske hungersnød i 1840’erne hang i højeste grad sammen med den engelske regerings liberalistiske dogmer. Hungersnøden i Niger i 1931 var direkte fremkaldt af, at den franske kolonimagt tvangsudskrev arbejdsføre mænd til bygning af veje og jernbaner, så de ikke kunne dyrke deres marker. Hungersnøden i Vestbengalen i 1943, der krævede millioner af ofre, havde politiske årsager. Læs også Mike Davis: Late Victorian Holocausts, Verso 2001 om den økonomiske og politiske baggrund for hungersnøden i bl.a. Kina og Indien i slutningen af det 19. århundrede.
 
 

 

I vor egen tid fører den såkaldte strukturtilpasning, der påtvinges den tredje verdens lande, til en ekstrem ulighed med sygdomme og sult til følge.
 

 

Hvis man vender sig til Cambodja, varierer tallene af ofre for Pol Pots regime fra mindre end en til over to millioner. At tallet er meget højt, er der ingen tvivl om. Hertil skal lægges ofrene for de amerikanske luftbombardementer (formodentlig en halv til en million) og ofrene for borgerkrigen efter at Lon Nol med USA’s støtte havde kuppet sig til magten. De eneste nogenlunde pålidelige folketællinger viser, at Cambodja havde et befolkningstal på 5,7 millioner i 1962 og 11,4 millioner i 1998. Hvis befolkningstilvæksten i perioden 1970-80 havde været 3 % p.a., skulle der have været 9,4 millioner indbyggere i 1980, men det amerikanske Census Bureau anslår, at der ikke var mere end 6,5 millioner.  Det er uvist, i hvor høj grad fødselstallet faldt under Pol Pot. Nogle kilder regner med, at det i 1978 kun var på 1,1 %. Hvis man opererer med et langsomt faldende fødselstal frem til 1979, skulle Cambodja have haft et befolkningstal på 8,5 millioner i 1980, og der mangler dermed to millioner. Man ved, at omkring 700.000 mennesker flygtede fra Cambodja under Pol Pot-regimet. Amerikanerne kastede flere bomber over Cambodja end der blev kastet over Tyskland under hele anden verdenskrig. Alligevel regner Rummel med, at kun 30.000 mennesker blev dræbt af de amerikanske bomber. Pol Pot-regimet opgav tal på mellem en og to millioner. Fremtidens forskere må prøve at finde ud af, hvor mange af de ca. 1,3 millioner, der omkom, blev dræbt af amerikanernes bomber og hvor mange af Pol Pots regering. Hvis man kan bruge antallet af bombeofre i Vietnam som målestok, ligger tallene for ofrene for USA's terrorkrig måske på omkring 700.000 og antallet af ofre for Pol Pots despotiske regime på omkring 600.000. Det er under alle omstændigheder et uhyggeligt stort tal.
 

Om Pol Pots ofre skal lægges på kommunismens konto er derimod ikke ganske sikkert. Som bekendt blev Pol Pot afsat af det socialistiske Vietnams militære styrker, mens USA blev ved med at støtte hans regime i FN. Da Pol Pot sad ved magten, var hans vigtigste allierede Kina, der på det tidspunkt var i nært om end i vidt omfang hemmeligt militært samarbejde med USA. Således sendte kineserne uiguriske frivillige til Afghanistan, hvor de i et sælsomt rollespil agerede afghanske mujaheddin, der blev trænet af CIA, og Kina tillod USA at oprette satellitsporingsstationer på kinesisk jord for at dirigere kampen i Afghanistan (se John K. Cooley: Unholy Wars, 2001).
 
 
 

 
En anden måde, hvorpå man kan nå frem til store tal, er lægge tabstallene i krige på kommunismens konto. Bent Jensen mener således, at borgerkrigen i Rusland 1918-21 er kommunisternes skyld. De kunne jo bare have ladet være med at lave revolution.
 

Nogle krige er i højere grad end andre bestemte lederes og systemers skyld. Hvis man giver Hitler og de japanske militarister skylden for anden verdenskrig, hvilket vel ikke er urimeligt, så har nazismen allerede på den konto været skyld i tabet af 50-60 millioner menneskeliv.
 
 

 

Hvor mange menneskeliv, imperialismen og kolonialismen har kostet, er vanskeligt at gøre op. Der findes en tabel i Le livre noir du capitalisme (Le temps des cerises, 2001), s. 460-62, der regner med mere end hundrede millioner. Alene den amerikanske angrebskrig i Vietnam kostede omkring tre millioner mennesker livet.
 
 

 

Hvis man går tilstrækkeligt langt tilbage – f.eks. til udryddelsen af den oprindelige befolkning i Nord- og Sydamerika – og frem til vore dage, og hvis man medtager alle dem, der er døde af sult og sygdomme, der kunne have været undgået, må kapitalismens og kolonialismens ofre tælles i milliarder.
 
 

Ofre er vel i øvrig ikke kun dødsofre. Man kan også lide under et system på andre måder. Her kan man for eksempel nævne de lidelser, Stalins terrorregime udsatte folkegrupper som volgatyskerne og tjetjenerne for, da de blev tvangsforflyttet, eller de tilsvarende lidelser, befolkningen i Thule, på Bikini og Diego Garcia blev udsat for, da danskerne og amerikanerne tvangsforflyttede dem.
 
 

Mindst én milliard mennesker i verden må i dag klare sig for under en dollar om dagen. Hvis den ene milliard mennesker i den rige verden hver dag afsatte prisen på en dåse kattemad til formålet, ville de fattigste få fordoblet deres levefod. Men det gør vi ikke.
 

Medicinalfirmaene vil meget hellere lave potenspiller til ældre mennesker i den rige verden end gøre en aktiv indsats mod tropesygdomme, der dræber millioner, for der er ikke penge i de fattige.

Når fattige lande som Cuba og Kina kunne indføre bedre undervisnings- og sundhedssystemer, kunne de rige lande vel også gøre en indsats, så alle børn i verden får mulighed for at gå i skole og alle syge kan få lægehjælp.

Markedsøkonomien er god til at lave varer - uanset om der er brug for dem eller ej - og god til at skabe rigdom til nogle. Men den er ikke god til at skabe velfærd for alle. Hvis de syge og fattige skal konkurrere frit for at få medicin og mad, så dør de af det. Liberalismen dræber.
 
 

Nogle bøger, der er gode af få forstand af, er – ud over de allerede nævnte - David E. Stannard: American Holocaust (Oxford University Press 1992), Russell Thornton: American Indian Holocaust (University of Oklahoma Press 1987), Marc Ferro (red.): Le livre noir du colonialisme (Robert Laffont 2003), Yves Benot: Massacres coloniaux (La Découverte 2001), Mander & Goldsmith (udg.): The Case against the Global Economy (Earthscan 2001), William Greider: One World, Ready or Not (Simon & Schuster 1997), Gregory J. Millman: Vandals Crown (Free Press 1995), Jim Yong Kim m.fl. (red.): Dying for Growth (Common Courage 2000), Amartya Sen: Poverty and Famines (Oxford University Press 1981), Robert Kurz: Schwarzbuch Kapitalismus (Ullstein 2002), William Blum: Rogue State (Common Courage 2000), Mecklenburg & Wippermann (red.): “Roter Holocaust”? Kritik des Schwarzbuch des Kommunismus (Konkret 1998), J. Arch Getty: Origins of the Great Purges (Cambridge University Press 1985), Vadim Z. Rogovin: 1937 – Stalin’s Year of Terror (Mehring 1998).
 
 

 

Hvis man nøjes med at tælle dem, der direkte er henrettet eller likvideret, og hvis man ser på antallet ofre pr. år det pågældende regime har været ved magten, er der for mig at se ingen tvivl om, at nazismen er langt det mest morderiske system.
 
 

 

Det er af stor historisk interesse at få klarlagt disse forhold. Men uanset hvor store tallene, viser sig at være, mener jeg, at der er nogle ting, man allerede nu kan fastslå:
 
 

 

Inden for alle økonomiske og politiske systemer er der begået omfattende myrderier. Der er en vis tendens til, at de lande, der kaldte sig socialistiske, hovedsagelig har myrdet mennesker i deres egne lande, mens de kapitalistiske og imperialistiske lande hovedsagelig har myrdet mennesker i andre lande  og/eller mennesker med en anden hudfarve end den grå-lyserøde grisefarve, de fleste magthavere i disse lande selv har. Det er vanskeligt at sige, at det ene skulle være bedre end det andet.
 
 

 

Nazismen skiller sig ud fra alle andre systemer ved at bygge på det, der i almindelig daglig tale må kaldes ondskab. Nazismen hævder ligesom satanismen, at den stærke har ret til at træde den svage under fode, og at bestemte racer og folkegrupper har ret til at undertrykke andre.
 
 

 

Kapitalismen hævder ligesom nazismen den stærkes ret i fri konkurrence, men har også en slags voodoo- eller mumbojumbo-tro på markedets store usynlige hånd, der griber ind og vender alt til det bedste. Hvis man bare lukker øjnene og undlader at bruge sin fornuft, så går det nok. Kapitalismens værste træk har historisk været mildnet af kristendommen og humanitære tankegange. Når kapitalismen og imperialismen har ført til så megen død og ulykke, som den har, er det uhyggeligt at tænke på, hvordan den ville have set ud, hvis vi ikke i det mindste havde haft de menneskerettigheder og den form for socialt orienteret kristendom, folk som Søren Krarup vender sig så skarpt imod.
 
 

 

Socialismen bygger i sit væsen på tanken om demokrati på både det politiske og det økonomiske område, alle menneskers lige ret til basale goder og til frihed og troen på en næstekærlighed, som den man finder i urkristendommen.
 
 

 

De historiske erfaringer viser, at forsøgene på at indføre socialisme ofte i praksis er endt i terror og diktatur.
 
 
 

 
Den lære, man kan drage, er ikke at vi skal forkaste troen på, at verden kan blive bedre og på, at vi kan skabe en verden fri for sult eller at vi må opgive at  kæmpe for menneskerettigheder og demokrati på alle områder, men at vi samtidig må opstille mekanismer, der forhindrer, at nogen får for meget magt.
Magt korrumperer, og absolut magt korrumperer absolut, sagde Lord Acton, og erfaringerne fra det sørgelige tyvende århundrede har givet ham ret.
Det gælder selvfølgelig ikke kun på det politiske område, men også på det økonomiske. Vi skal ikke have nogen Stalin, men heller ikke nogen hr. Møller.
Det siger i parentes bemærket lidt om danske journalisters realitetssans og blik for, hvem der sidder på den virkelige magt, at en olding, der har arvet sit imperium, kaldes ”hr.”, mens ingen ville drømme om at tale om ”hr. Fogh Rasmussen”.
For at undgå, at herskere i enkelte lande iværksætter et rædselsregimente, må vi opgive troen på nationernes ubegrænsede ukrænkelige suverænitet. Alle lande må finde sammen om et fælles internationalt retssystem med respekt for grundlæggende frihedsrettigheder, og man må have de nødvendige militære midler for at håndhæve disse principper.
Som modvægt mod kapitalens globalisering må der opbygges en faglig, social og demokratisk globalisering.
Det land, der i dag mere end noget andet forsynder sig mod principperne om en international retsorden, er USA, der nægter at anerkende international ret eller indgå i internationale traktatsystemer, men mener at kunne gå enegang.
 
 
 
USA kan ikke bekæmpes militært, men kun økonomisk. USA har i dag et kolossalt underskud på betalingsbalancen. Hvis regeringer og investorer i Europa, Rusland, Kina og Østasien i det hele taget undlod at spare op og investere i amerikanske værdipapirer og valuta, men i stedet valgte euro, yen eller schweizerfrancs, ville USA blive tvunget til at indse, at også Amerika er en del af verden, og vi ville så kunne byde den amerikanske befolkning velkommen i den nye verden i stedet for at skulle se USA som imperialistisk besættelsesmagt.
Kapitalismen bygger på tanken om stadig materiel vækst, og man kan selvfølgelig ikke have evig materiel vækst i et lukket system som en planet. Derfor må enten kapitalismen eller kloden give efter, og det ser desværre ud til, at liberalistiske fundamentalister foretrækker at lade kapitalismen køre uhæmmet videre, om det så betyder, at miljøet dør.

Det allerstørste problem ved kapitalismen er, at den tænker så kort tid frem. Bare profitten er hjemme det næste regnskabsår eller to, er alt tilsyneladende i orden. Hvis verdens dyr og planter er døde om halvtreds år, så er det selvfølgelig trist, men aktionærerne vil have udbytte her og nu, og de kan ikke bekymre sig om deres børnebørns fremtid. Når man ser, hvordan vi bruger løs af olie, der er lavet på dinosaurernes tid, i kultidens urskove, uden at bekymre os om, at reserverne snart slipper op, hvordan vi vælter gift ud til alle sider og fanger havets sidste fisk, så ryster man på hovedet. Men kapitalisterne er ikke bekyrmede. Markedets mekanismer skal nok ordne sagerne. Den store hvide hånd kommer og hjælper dem.
 

Vi må gøre op med markeds-fundamentalisterne, før de ødelægger verden.
 

Vi må bekæmpe fundamentalisme og bogstavtro. Sandheden står ikke i en bog. Vi når aldrig frem til et idealsamfund. Historien stopper aldrig op. Vi får aldrig et himmerige på Jorden.

 
 
 
Men det er muligt at gøre verden lidt bedre, end den er nu. For at kunne gå den rigtige vej må man have et kompas. Dette kompas er troen på, at alle mennesker blot ved at være til har ret til mad, vand, arbejde, bolig, sundhedsforsorg og uddannelse. Troen på, at demokrati er bedre end diktatur, ikke fordi flertallet har ret, men fordi diktatorers magt altid korrumperer. Troen på, at flertalsstyret må rette sig efter regler om mindetalsbeskyttelse og menneskerettigheder. Denne tro kan man så kalde socialisme, hvis man vil. Man kan for min skyld også kalde den noget andet, som for eksempel radikal-demokrati eller for den sags skyld kristen humanisme. Det afgørende er ikke ordene, men hvad man gør.

 
 
 
 
 (20. januar 2004)
Er Bent Jensen historiker?





Det er lidt af et mantra, at uanset hvad man ellers kan sige om professor, dr. phil. Bent Jensens fremfærd, sprogbrug, metoder og ideologiske blindhed, så er hans faglige kvalifikationer i hvert fald uangribelige. Det er den ene myte om Bent Jensen. Den anden myte er, at Bent Jensen først måtte så grueligt meget ondt igennem og stod over for en kompakt mur af politisk korrekte autoriteter, der sortlistede og sværtede ham, men nu har tiden vist, at han har haft ret hele tiden, så han endelig er ved at få medvind. Bent Jensens stemme er ifølge denne myte folkets røst og han selv en lykkelig blanding af den lille dreng i Kejserens nye klæder, den grimme ælling og Klods Hans.
 

Disse myters gennemslagskraft er forbløffende, da det forekommer mig lettere at argumentere for de modsatte synspunkter: at Bent Jensen er en særdeles ringe historiker, der tit og ofte forsynder sig mod de mest elementære regler for kildekritik og historisk metode, og at han kun har kunnet vinde frem, fordi han fra første færd er gået målrettet efter magten, i nær alliance med forsvaret, efterretningsvæsenet, den borgerlige presse, Dansk Folkeparti og et netværk af højreradikale.
 

Efter at have gennemgået en uddannelse som elektriker tog Bent Jensen studentereksamen på kursus og kom derefter ind på Forsvarets Sprogskole, hvor han tog eksamen i russisk. Så meget kan man med sikkerhed sige, at når forsvaret uddanner folk i russisk, er det ikke for at de skal læse Pushkin. Hvad man skulle bruge en fingernem elektriker med russiskkundskaber til, kan man kun gisne om. Derefter studerede Bent Jensen historie og russisk i otte år på Københavns Universitet og blev cand. mag. i 1969. Han blev øjeblikkelig ansat som amanuensis, senere lektor ved Københavns Universitet. Han tog doktorgraden i 1979 og blev straks året efter udnævnt til professor ved Odense Universitet. Næppe nogen anden historiker har derefter siddet på så mange faglige nøglepositioner. Bent Jensen har fået sæde i Statens Humanistiske Forskningsråd, Det Sikkerheds- og Nedrustningspolitiske Udvalg, Udgiverselskabet for Danmarks nyeste Historie, det Kongtelige Danske Selskab for Fædrelandets Historie, Selskabet for udgivelse af kilder til dansk Historie, bestyrelsen af Det Udenrigspolitiske Selskab, Dansk Udenrigspolitisk Institut , Selskabet for Samtidshistorisk Forskning og Statens Samfundsvidenskabelige Forskningsråd. Der er ikke tale om kortvarig gæsteoptræden – på nogle af disse poster har han siddet i årtier. Bent Jensen er formodentlig den mest magtfulde akademiker i landet.
 

Bent Jensen sidder også i det europæiske rådgivende udvalg for Radio Free Europe/Radio Liberty, der er et CIA-foretagende. Det er uvist, om han har forbindelse til PET i Danmark, men det forekommer usandsynligt, at han skulle have haft nær forbindelse til det danske forsvar og CIA uden nogen sinde at være i kontakt med PET.
 

Bent Jensen blev i 1989 udnævnt til politisk redaktør på Morgenavisen Jyllands-Posten og sidder stadig i bestyrelsen for Jyllands-Postens fond. I denne egenskab bevilligede han sig selv en halv million til koldkrigs-forskning – hvilket Jyllands-Posten omtalte som et nyt og forfriskende initiativ. Andre ville vel kalde det nepotisme eller korruption. En sproglig sammenligning med hans indlæg i avisen vil med stor sikkerhed vise, at han også ganske ofte skriver ledere i Jyllands-Posten. Bent Jensen har været folketingskandidat i Nyborg-kredsen for partiet Venstre, men brød for nogle år siden med partiet og meldte sig ind i Dansk Folkeparti (Politiken 27.1.03).
 

Bent Jensen blev kendt i en større offentlighed med værket ”Stalinismens fascination og danske venstre-intellektuelle” i 1984, hvor han anklager en række personer for at have støttet stalinismen. Både i dette og senere værker har stalinismens fascination tilsyneladende også ramt Bent Jensens sproglige udtryksform. Når man læser hans skrifter får man mindelser om den gamle officielle sovjetiske partihistorie, hvor modstanderne omtales som ”hvidgardistiske gnomer”.
 

Bent Jensen prøver at foregive, at hans bog i 1984 blev modtaget med massiv modstand. Det er ikke rigtigt. Bogen blev anmeldt særdeles rosende af Bjarne Nørretranders i Poltiken , af Henrik Stangerup i Ekstrabladet, og af Flemming Chr. Nielsen i Jyllands-Posten – alle på udgivelsesdagen. Anmeldelserne blev fulgt op af rosende artikler af Ina Rohde og Søren Krarup. Jyllands-Posten og Weekendavisen bragte helsidesuddrag af bogen. Bogen blev anmeldt negativt i DKPM-L’s organ Arbejderen, hvilket næppe kan undre, og i BT af David Jens Adler.
 

Det skulle Adler nok ikke have gjort, for straks efter brugte Bent Jensen den metode, han senere har udviklet til fuldkommenhed. I et debatindlæg i BT 26.11.84 med overskriften ”David Jens Adler aner ikke hvad han skriver om” gik Bent Jensen i gang med at trampe den formastelige anmelder ned i skidtet. Når han farer frem mod dem, der vover at tage til genmæle, minder han nærmest om en olm han-elefant, der har ædt lidt for mange gærede frugter. Han helmer ikke, før han har sværtet Adler til som ”bagvasker og formidler af mudrede ondskabsfuldheder tilsat en solid portion uvidenhed om det emne, han foregiver at oplyse BT’s læsere om”. Bent Jensen er ikke i stand til at diskutere med modstandere. Enhver, der ikke mener som Jensen, skal likvideres verbalt.
 

Med årene har Bent Jensen fået plads i et solidt netværk af højreorienterede skribenter. Ved at sætte sig på posterne som debat- og kronikredaktører på de store dagblade styrer de dagsordenen og bestemmer, hvad der overhovedet skal tales om. Og hver gang Bent Jensen føler sig forulempet eller tilsidesat eller han selv ønsker at tryne anderledestænkende, er der et helt kobbel, der kommer ham til undsætning.Et eksempel er Encyklopædi-sagen i 2001. Bent Jensen havde også her fået foden indenfor og var blevet medarbejder ved den Store Danske Encyklopædi. Men han kunne jo ikke så godt skrive en artikel om sig selv, og der var ingen af de andre, der havde husket at få ham med. Bent Jensen skrev så en række voldsomme angreb på Encyklopædien og dens redaktører. Han var stærkt utilfreds med, at man kunne slå folk som Elias Bredsdorff, Hans Kirk og Mogens Fog op i Encyklopædien, uden at der udtrykkelig stod nævnt, at disse mennesker kendte til Stalins forbrydelser, men ikke tog afstand fra dem. Han kritiserede, at Encyklopædien ikke nævnte Jensens meningsfæller som Per Ahlmark, Richard Pipes og historikeren Robert Conquest, der i en årrække arbejdede for det britiske efterretningsvæsen. Derefter satte højrefløjens hylekor ind og støttede Bent Jensen, samtidig med at skribenter som Ulrik Høy i Weekendavisen gav udtryk for forfærdelse over, at der ikke var nogen artikel om Bent Jensen.
 

Og kampagnen lykkedes. Encyklopædiens redaktion bøjede sig og udsendte et supplementsbind med artikler om Bent Jensen, Ahlmark, Conquest og Pipes. Derimod vil man lede forgæves efter kendte historikere, der ikke er enige med Bent Jensen. Man finder ikke Claus Bryld, Morten Thing eller Niels Finn Christiansen i Encyklopædien, ligesom der ikke er plads til fremtrædende sovjetforskere som Robert W. Thurston, J. Arch Getty og Vadim Z. Rogovin.
 

Som en anden Joseph McCarthy er Bent Jensen nu nået så vidt, at han kan mase sine meninger igennem alle vegne og trampe enhver modstand ned. Kronen på værket kom, da Jesper Langballe fra Dansk Folkeparti sikrede sin partifælle fire millioner på finansloven til en undersøgelse af den kolde krig. Ingen vover at antyde, at en mand, der har siddet i det rådgivende udvalg for en CIA-propagandavirksomhed, kan have et habilitetsproblem. Folk tør ikke længere tage til genmæle – man ved, hvad man så udsætter sig for. I stedet dukker de fleste sig og håber, det går over.
 

Og desuden – siger folk. Meget kan man sige om Jensen, men han er en glimrende historiker. Det siger alle da. Og han har fået både Adam Smith-prisen, Ekstrabladets frihedspris og Weekendavisens litteraturpris.
 

Det er muligt, Bent Jensen har skrevet nogle gedigne historiske værker. Jeg har ikke læst hans doktorafhandling ”Danmark og det russiske spørgsmål” fra 1979 eller hans værk ”Bjørnen og haren” fra 1999, så det kan være, han indfrir de forventninger, man kan stille til en historiker, i disse værker.
 

Men han gør det ikke i sine utallige avisindlæg eller i sine populærhistoriske værker som det meget roste ”Gulag og glemsel” fra 2002. Og det er da en besynderligt skizofren holdning til faget, han må have, hvis han skriver som videnskabsmand det ene sted og forsynder sig mod al videnskabelighed det andet. Det ville svare til, at en fremtrædende læge dels skrev medicinske afhandlinger på et højt plan, dels gennem utallige læserindlæg og i populære værker agiterede for, at krystal-healing og numerologi er vejen til sundhed.
 

Lad os se på et par eksempler fra ”Gulag og glemsel”. Og lad det være sagt med det samme: Det drejer sig ikke om omfanget eller arten af Stalins fangelejre. Gulag-systemet var en forbrydelse mod menneskeheden og en hån mod alle demokratiske og socialistiske principper. Interesserede kan med fordel læse ”Gulag – a History” af Anne Applebaum (2003). Hun er ganske vist journalist og ikke historiker, og hun er mindst lige så højreorienteret som Bent Jensen og har nogle konklusioner, jeg ikke er enig i. Men hendes fremstilling af lejrsystemet er redelig og uafviselig.
 

Det samme kan man ikke sige om ”Gulag og glemsel”. Det ville være en interessant opgave for en historiker at gennemgå bogen side for side og vise, hvor Bent Jensen fremfører ubegrundede påstande og støtter sig til tvivlsomme kilder. Her bliver kun plads til et par eksempler.
 

På side 18 citeres den amerikanske hovedanklager ved Nürnbergprocessen Robert Jackson for en henvisning til, at ”vi undertiden i vort eget land har haft beklagelige tilfælde, hvor mindretal er blevet unfair behandlet”. Jensen skriver så, at Jackson formentlig og især tænkte på Sovjetunionen, og i næste sætning er dette forsøg på tankelæsning blevet til sandhed: ”Hensynet til det sovjetiske regime blev også [min kursivering] bestemmende for FN’s senere definition af folkedrab”. Bortset fra det problematiske i at forsøge at læse tanker, er det dog nærliggende at påpege, at Jackson sagde ”vort eget land” i ental og derfor nok snarere tænkte på sit eget land, der som bekendt er bygget på folkedrab på indianerne og senere har behandlet sit afrikansk-amerikanske mindretal særdeles unfair.
 

Det er et centralt argument for Bent Jensen, både i ”Gulag og glemsel” og i ”Stalinismens fascination”, at man i Vesten kunne have vidst besked med Stalintidens forbrydelser allerede på et meget tidligt tidspunkt, og når man ikke tog afstand fra dem, må det være fordi, man gik ind for likvideringer, fangelejre og etnisk udrensning.
 

Når tidligere kommunister siger: ”Ja, vi havde nok hørt om slavelejre og massehenrettelser, men vi troede, det var ondsindet propaganda” – så afviser Bent Jensen det som bortforklaringer.
 

Men hans begrundelser synes nærmest at tale mod hans påstand. Bent Jensen forlanger, at danske venstreorienterede i 1930’erne skulle forkaste rosende udsagn om Sovjetunionen af Niels Bohr (s. 353-55) og af en lang række andre iagttagere fra Halldor Laxness til de britiske fremtrædende socialdemokrater Stanley og Beatrice Webb, New York Times’ korrespondent Duranty og den amerikanske vicepræsident Henry A. Wallace. – og i stedet fæste lid til iagttagere som hønseavler Arne Strøm, gymnastikpigen Musse Gudiksen, der efter en gymnastikopvisning i 1932 udtalte at Sovjetunionen havde en ”intetsigende befolkning”, hvorfor Jensen kalder hende en ”skarp iagttager” (s. 341), lederen af Ollerup Gymnastikhøjskole Niels Bukh, der skrev, at Rusland var det ”ulykkeligste land i verden” (Jensen nævner ikke, at samme Bukh året efter gav udtryk for sin begejstring for Hitlers Tyskland) eller Berlingske Tidende, der i sommeren 1933 beskrev forholdene i Sovjetunionen ”på grundlag af oplysninger fra Det tyske evangeliske Presseforbund i Berlin” (s. 344). Altså: Danske venstreorienterede skulle tro på oplysninger fra Berlin under Hitlers regime og på eksperter i hønseavl og damegymnastik, men ikke på Niels Bohr, Laxness eller New York Times.
 

Spørgsmålet er ikke, hvem der har vist sig at have mest ret – efter at arkiverne er åbnet og oplysningerne kommet frem. Spørgsmålet er, hvad man kunne vide i trediverne, og hvem det i datiden ville forekomme mest rimeligt at fæste lid til. At ville bedømme aktørerne i en historisk situation ud fra bagklogskab er i sig selv en uholdbar tilgang til historien. Det er unægtelig nemmere at lave regnestykkerne, når man står med facitlisten i hånden.
 

Bent Jensens værk er ikke historieskrivning men moraliseren. Han anklager folk, ikke blot for hvad de har gjort eller sagt, men også for det, de ikke har gjort eller sagt. Ikke at tage afstand fra ugerninger er ifølge Jensen at være medskyldig i ugerningerne. Men det gælder kun for den ene side. Jensens moralske bud gælder ikke for ham selv. Venstreorienterede er medskyldige i mord, selv om de aldrig har agiteret for andet end demokratisk socialisme – hvis de ikke udtrykkelig og i samtiden har taget afstand fra forbrydelser som Gulag, Moskvaprocesserne og hungerkatastrofen i Ukraine. Men Bent Jensen er ikke medskyldig i noget som helst, selv om han ikke har taget afstand fra Vietnamkrigen, indespærringen af folk i strid med folkeretten på Guantanamo-basen, Kissingers støtte til folkedrabet i Indonesien i 1965 og torturregimerne i Chile og Argentina eller de talrige politisk fremkaldte eller forværrede hungerkatastrofer i koloniale og afhængige lande som Irland i 1840’erne, Indien i 1870’erne, Niger i 1931 (på grund af de franske kolonimyndighedernes udskrivning af mændene til tvangsarbejde) eller Vestbengalen 1943.
 

Bent Jensens moralisering bliver dermed til dobbeltmoral. Og hele hans historiske projekt er ikke andet end en række trompetstød, der signaliserer den vilje til magt, han fra første færd i så rigt mål har vist. Med sit magtbegær, sin manglende evne til at diskutere og sin totale nedtromling af enhver, der ikke mener det samme som ham, fremtræder han nærmest som et spejlbillede af den stalinisme, han skriver så meget om.

(14. december 2003)

Krigslove og krigsforbrydere



 

Danmark er i krig, og derfor gælder nu de særlige krigsbestemmelser i straffelovens § 102-105. Det er skrappe sager, man finder her. Man kan få 16 års fængsel for propaganda til fordel for fjenden, herunder virksomhed som udgiver, redaktør eller forretningsfører ved dagblad, tidsskrift, forlag eller pressebureau, der arbejder til fremme af fjendtlig interesse. Samme straf kan man få for at yde økonomisk støtte til parti eller organisation, der virker til fremme af fjendtlige interesser.

Juristerne diskuterer, om en herboende iraker efter disse bestemmelser kan straffes for at sende penge til sin nødlidende familie i Irak. Det er også et spørgsmål, om fredsagitation i almindelighed skal opfattes som støtte til fjenden. Det er der jo nogle, der mener.

Ledende politifolk udstråler jysk besindighed. Spis nu brød til, det er da heller ikke meningen, vi skal fare frem med bål og brand. Fjenden står trods alt ikke ved Dannevirke. Men..øh... nu har vi altså disse bestemmelser, og det er jo meget godt at vide, hvis situationen skulle opfordre til det. Så må vi måske se på sagerne. Til den tid.

Det er ikke nok for de krigsbegejstrede medlemmer af Dansk Folkeparti. De har fået blod på tænderne, og det er ikke noget kønt syn. Især ungdomsafdelingens formand Kenneth Kristensen har krævet loven taget i anvendelse i fuldt omfang. De, der ikke er med os, er mod os, som Bush ynder at sige, og er de mod os, skal have seksten år bag tremmerne.

Men hvortil egentlig dette umådelige mådehold? Er det nu rimeligt, at danske skatteydere gennem seksten år skal betale for vand og brød til disse landsforrædere og femtekolonnefolk? Er det ikke snart lidt for længe siden, vi har haft en ordentlig offentlig henrettelse? Holger K. på hjul og stejle, Keld Albrechtsens hoved på en stage på Christiansborg slotsplads... det kunne måske få folk til at falde ind i geledderne og slutte op om regeringens krigspolitik.

Man kunne komme med flere beskedne forslag. Man kunne arrangere stort sankthansbål på Rådhuspladsen, hvor pacifistisk propaganda blev overgivet til flammerne. Der kunne indføres et system for indrapportering af ukrigeriske naboytringer, så defaitisterne kunne få en afklapsning, de kunne mærke. For at kende forskel på de gode og de onde kunne man tvinge alle muslimer til at bære armbind med halvmåne på. De ægte danske krigsvenner kunne hilse hinanden med en ærkedansk armbevægelse, der måske kunne hentes fra Bodegakulturen eller fodboldens verden, og et kvikt lille tilråb som for eksempel "Pøj pøj Pia".

Nu er det jo altid lidt trist at skulle være party pooper og ødelægge den gode feststemning, men midt i krigsrusen kan man måske gøre opmærksom på, at uanset hvad der står eller ikke står i den danske straffelov, har folkeretten overordnet gyldighed.

Under Nürnbergprocessen i 1946 fremførte den amerikanske chefanklager med energi det synspunkt, at deltagelse i en plan eller konspiration om ulovlig krig i sig selv er en krigsforbrydelse. En ulovlig krig kan bestå enten i en angrebskrig eller i en krig, der overtræder internationale traktater. Han understregede, at planlægning af, deltagelse i og medvirken til angrebskrig måtte opfattes som den vigtigste krigsforbrydelse, der i sig rummer alle andre former for krigsforbrydelser.
http://www.nizkor.org/hweb/imt/nca/nca-01/nca-01-09-aggression-01.html

En række internationale jurister er i overensstemmelse hermed ved at forberede anklager for krigsforbrydelse mod Bush, Blair og deres medarbejdere. Se f.eks.
http://www.dissidentvoice.org/Articles3/Miller_IllegalWar.htm
http://www.rense.com/general34/uslaw.htm
http://sspglenrothes.freehosting.net/UKwarcrimes23jan03.htm

Det tager den danske regering og dens støtteparti sikkert meget let. Amerikanerne skal jo nok vinde krigen i Iraq, og sejrherrer bliver ikke slæbt for retten.

Men krigsforbrydelser forældes aldrig, og måske ser verden anderledes ud om tredive år. Som Zbigniew Brzezinski så rigtigt siger det, er der ikke noget imperium, der varer evigt. Før eller senere vil USA's magt blive udfordret, hvad enten udfordreren er den europæiske union, Kina eller nogle helt andre.

Om tredive år vil en firsårig Fogh, en afpillet Pia og en mimrende Møller måske blive trukket for krigsforbryderdomstolen og stillet til regnskab for deltagelse i angrebskrig. Jamen, vi har jo ikke blod på hænderne, vil de så sige. Det havde Ribbentrop heller ikke. Han var diplomat og udenrigsminister og efter alt at dømme en pæn og kultiveret mand. Men han blev altså hængt alligevel.
 
 
 
 
 

(29. marts 2003)

Fogh voldtager verdenshistorien



 

I det åbne brev om fuld støtte til USA i angebskrigen mod Iraq, som Fogh har underskrevet sammen med to reformkommunister, en socialdemokrat og tre højrepolitikere, hedder det, at USA og Europa står sammen om disse fælles værdier: demokrati, individuel frihed, menneskerettigheder og retssikkerhed. "Disse værdier førtes over Atlanten af de mennesker, der sejlede fra Europa for at skabe USA".
 
Det er en interessant påstand. De europæere, der sejlede til det nuværende USA i 1620, viste deres respekt for menneskerettighederne ved at brænde kvinder på bålet som hekse og ved at massakrere og indebrænde de indianere de stødte på. "Vi brændte og ødelagde deres huse og deres majs", skrev en stolt puritaner. En anden husker følgende om en særlig vellykket indebrænding: "Det var et frygteligt syn at se dem blive stegt i ilden, og de strømme af blod der slukkede den, og grufuld var stanken og lugten deraf; men sejren var sød og vi lovpriste Gud, der havde maget det så vidunderligt" (Stannard: American Holocaust).

 

Omkring 95 procent af den indfødte befolkning i Amerika blev udryddet. For at skaffe arbejdskraft indførtes derefter slaver fra Afrika. Det er ikke så længe siden, slaveriet blev afskaffet. Endnu da det første menneske trådte ud på månen, levede der mennesker i USA, der var født som slaver.

 

Hvordan USA har forvaltet idealerne om menneskerettigheder, retssikkerhed osv. i det tyvende århundrede burde være klart for enhver. Et par stikord kunne være Vietnam, Allende og Mossadegh. På det indenrigspolitiske plan har USA vist sin respekt for retssikkerhed ved at være et af de fire lande i verden, der henretter mindreårige. De tre andre er Iran, Pakistan og Nigeria. USA henretter også evnesvage.

 

Videre i brevet hedder det "Takket være amerikansk mod, storsind og fremsynethed blev Europa befriet for to former for tyranni, der lagde vort kontinent øde i det 20. århundrede: nazismen og kommunismen".

 

Vi skal altså tro, det var USA der alene besejrede nazismen. Hvad lavede den røde hær så imens?.

 

Vi skal også tro, at det var amerikanerne, der afskaffede kommunismen. Spillede borgerretsbevægelserne i Østeuropa da slet ikke nogen rolle?

 

Her ville det være ønskeligt at få præciseret, hvordan brevets underskrivere mener, USA fik afskaffet kommunismen. Var det propagandafremstødet gennem Voice of America? Var det alliancen mellem Reagan og paven, der var udslaggivende? Var det den økonomiske undergravning, bl.a. ved kunstigt at presse priserne på olie og andre af Sovjets råvarer? Var det rustningskapløbet, der tvang Sovjet i knæ? Var det støtten til islamiske fundamentalister som Bin Laden i Afghanistan, der var afgørende? Eller en kombination af alt dette? Smuldrede systemet i Østeuropa ikke af sig selv? Var det også USA, der stod bag fordelingen af disse landes rigdomme til enkelte rigmænd og dermed det nuværende kleptokrati? Så mange spørgsmål, så få svar.

 

Måske skulle vi i stedet se på, hvilke værdier, Europa og USA rent faktisk har stået sammen om gennem historien. Ligesom USA er bygget på folkedrab og slaveri, har de europæiske lande bygget deres velstand på massedrab og udbytning i kolonierne. På tyve år blev halvdelen af befolkningen i Congo Fristaten udryddet. Englænderne etablerede de første koncentrationslejre under Boerkrigen og indrettede senere tilsvarende lejre for afrikanske nationalister i Kenya og for indiske nationalister på Andamanerne. Englænderne bærer ikke kun ansvaret for hungersnøden i Irland i 1840’erne men også hungersnøden i Bengalen i 1943, der kostede fire millioner menneskeliv. Franskmændene udskrev folk i Vestafrika til tvangsarbejde, hvilket var en af hovedårsagerne til den katastrofale hungersnød i Niger i 1931, hvor halvdelen af befolkningen omkom. Franskmændene stod bag massakren i Madagascar i 1947, hvor op mod 200.000 mennesker blev dræbt, og massakren i Elfenbenskysten i 1949, der kostede 100.000 menneskeliv. Den portugisiske medunderskriver af Foghs brev har formodentlig hørt om Portugals kolonikrige. Den italienske medunderskriver har måske hørt om italiernernes anvendelse af giftgas under erobringskrigen i Etiopien. Den spanske premierminister José Maria Aznar har formuleret det åbne brev om de fælles værdier. Det er den samme Aznar, der udnævnte Federico Trillo fra Opus Dei til formand for nationalforsamlingen. Opus Dei var som bekendt en af de organisationer, der stærkest støttede Francos fascistiske diktatur, der ikke var kendt for sin respekt for demokrati, menneskerettigheder, retssikkerhed og individuel frihed.

 

Så et forslag til redaktionel rettelse af det åbne brev kunne lyde: Det egentlige bånd, der forener USA og Europa er troen på racisme, udbytning og undertrykkelse.


(30. januar 2003)

Hvem holdt de med?

Piger, der havde født uden for ægteskab, og ugudelige perso­ner, der ikke var gået til alter mere end to gange det sidste år, blev for et par hundrede år siden sat i gabestok i kirketiden. Endnu i 1851 havde man en gabestok stående på Nordby torv på Samsø, og Salmonsens leksikon fra 1920 beretter, at bylauget endnu i mands minde har sat tyveknægte i gabestok­ken. Salmonsen fortæller videre, at gabestokken i Norge blev afskaffet ved lov i 1848, men at den aldrig er blevet officielt afskaffet i Danmark.

Det sidste må siges at være et held for regeringen Fogh Rasmussen, der nu har planer om at genindføre ga­bestokken i skikkelse af en undersøgelseskommission, der skal rejse en skamstøtte over alle, der under den kolde krig stod til venstre for Søren Krarup. Dansk Folkeparti sekunderer ivrigt og forlanger, at kommissionen skal ledes af professor Bent Jensen, hvis loyalitet over for stats-, pengemagt og efterretningsvæsen ingen kan være i tvivl om.

"Hvem holdt de med?" skingrer Bertel Haarder på tryk og i tale og viser sig hermed som en slags politisk hooligan, der tror, verden er en fodboldkamp.

Men uanset hvad Bush og hans danske disciple mener, består verden ikke af sportshold, man kan heppe på, og den har aldrig været opdelt i sort og hvidt.

Man skal være usædvanlig indskrænket for at holde med alt og alle inden for nogle vilkårligt optrukne grænser på en globus og være mod revl og krat inden for nogle andre grænser.

Jeg har ikke meget andet til fælles end det rent biologiske med fætrene Krarup og Langballe, mens jeg føler mig langt mere i slægt med en lang række levende og døde fra forskellige lande og kulturer - fra Du Fu, Pablo Neruda og Yashar Kemal til Gandhi, Mandela og Dubcek.

Da den kolde krig rasede, gik den virkelige skillelinje ikke mellem Sovjetunionen og USA, men mellem på den ene side blandt andre det militær-industrielle kompleks i begge supermagter, partipampere og højreorienterede politikere og obskønt rige i u-landene. Og på den anden side milliarder af mennesker i verden, der vil have nok at spise, bolig og arbejde, sundhedsforsorg og uddannelse. Og også vil være med til at bestemme, vil have ret til at udtrykke sig og ret til at rejse frit. Tryghed og udfoldelsesmuligheder. Bread and roses. På denne side fandt man også reformpolitikere som Dubcek og Gorbatjov, dissidenter i Østeuropa, uafhængige fredsbevægelser i Vesteuropa og kritiske intellektuelle i USA.

Skillelinjen går ikke mellem kapitalisme og socialisme. Der er begået uhyrlige forbrydelser i socialismens navn. Borgerlige tænkere som Adam Smith og de Tocqueville har udtalt sig mod undertrykkelse og hævdet individets ret. Skillelinjen går mellem dem, der rager til sig og misbruger deres magt, og dem, der vil have lov til at leve et ordentligt liv uden undertrykkelse - hvad enten undertrykkelsen er politisk, økonomisk, racistisk eller kønsbestemt.

I dag er partipamperne og sovjetpolitikere krøbet i en kapitalistisk ham, men ellers arter de sig, som de har gjort det hele tiden. Skillelinjen er stadig den samme. Men den er ikke klart afgrænset. Den er flimrende og utydelig, og masser af mennesker svømmer frem og tilbage omkring midterlinjen. Verden er ikke sort og hvid, men grå i utallige nuancer.

Så hvis Fogh, Haarder og Jensen vil undersøge, hvem jeg holdt med, kan jeg spare dem for arbejdet. Jeg holder stadig med de samme, jeg har holdt med hele tiden. Her og i andre lande. Jeg tror, at langt de fleste mennesker har en grundlæggende anstændighed og ønsker de samme basale ting for sig selv og andre. Og jeg tror, det er muligt at gøre verden lidt bedre, end den er nu.

(7. september 2002)
 
 

               En konsekvent og logisk regeringspolitik

Det kan være fristende at betragte de borgerlige ministre som en flok hovedløse høns, der løber hid og did og basker med vingerne. Jo mindre de ved om det område, de beskæftiger sig med, jo mere blind basken i luften. Kulturministeren vil gennemføre historiske ændringer - de største i de fyrre år, ministeriet har eksisteret. Forskningsministeren overtrumfer straks: Det bliver de største ændringer siden universitetets oprettelse i 1479. Kirkeministeren vil ændre kirken mere end nogen anden siden Ansgar, og statsministeren kan overtrumfe alle ved at indføre de mest skelsættende forandringer siden neanderthalerne. Det er Jesu genkomst på Slotsholmen, profeter i alle kontorerne. Og ingen af dem tvivler et sekund på deres egne evner. Hvis man har været i tvivl om betydningen af ordet ”selvfed”, behøver man bare se på et gruppeportræt af ministrene.
Man kan selvfølgelig også se regeringen som én stor øvelse i orwellsk newspeak, hvor kulturministeren går i krig mod kulturen, forskningsministeren arbejder for fordummelse og integrationsministeren vil indføre apartheid.
Men hvis man bedømmer regeringen ud fra dens egne præmisser og intentioner, tror jeg, man må indrømme, at den fører en både konsekvent og logisk politik.
For at forstå det, skal man først skrælle to lag glasur af. Det ene er den sociale glasur, den med hofterne og ventetiderne på hospitalerne. Den kunne bruges til at fiske stemmer, men nu er det nat med fru Jensen.
Den anden er den med minimalstaten. Staten skal aldeles ikke være minimal. Den skal blande sig i hvad som helst. Socialbudgettet skal heller ikke ned - det skal op. Det er bare nogle andre, der skal have socialhjælp.
Regeringen opfatter landet som forretningen Danmark. Erhvervslivet er ikke kun en del af det danske samfund – resten af landet er til for erhvervslivets skyld. Mens forsiderne var fulde af historien om, hvordan biblioteksafgiften skulle beskæres med en snes millioner, måtte man blade om til erhvervssiderne for at se, at regeringen har foræret landets rigeste halvanden milliard gennem den såkaldte konkurrencepakke. Man tager fra de fattige og sætter millionærerne på bistand.
Alle går ud fra som givet, at der skal spares. Det eneste, der må diskuteres, er, hvor besparelserne skal ramme. Men hvorfor skal vi egentlig spare? Danmark er i dag et meget rigere land, end det var i tresserne og halvfjerdserne, og dengang var der råd til det hele.
Den eneste grund til, at vi skal spare på velfærd og kultur, er at pengene skal gå til erhvervslivet. Vi er i gang med en kolossal omfordeling af landets ressourcer – fra lønmodtagerne og over i aktionærernes lommer. Og det må betragtes som en triumf for spindoktorernes reklamekundskab, at de har fået vælgerne til at acceptere det.
På et billede fra dronningens nyrårskur så man Mærsk McKinney Møller klamre sig til Fogh Rasmussen som en abe til en pind, mens de begge to griner som besatte. Det er ikke så underligt, for nu har skibsrederen fået den regering, han har ønsket sig i sine hedeste drømme.
Det er ud fra denne grundholdning helt naturligt, at regeringen ikke bryder sig om demokrati. Den, der sidder i chefstolen, skal selvfølgelig bestemme. Fra chefen går ordrerne ud til de forskellige regeringskontorer, og her sidder så andre magtmennesker og giver ordrer videre ned gennem kæden. Sådan fungerer erhvervslivet, og sådan skal forretningen Danmark selvfølgelig også fungere. Her skal ikke diskuteres, her bestemmer jeg.
Det er heller ikke mærkeligt, at regeringen er modstander af kunst og videnskab. Hvad skal vi med det – giver det måske penge til aktionærerne? Væk med det hele, og lad os få lidt målrettet træning i de færdigheder, erhvervslivet ønsker hos lønslaverne.
For regeringen er ønsket om profit det eneste, der tæller. Det er tallene på bundlinjen, det kommer an på. Alt andet er overflødig vinduespynt. Væk med det.
Selv om en del af ministrene sikkert kan komme med åndelige floskler, er de mere forbenede materialister end den mest ortodokse marxist. Man får en stærk fornemmelse af, at de ikke kan se på et træ uden at beregne hvor mange kubikmeter brænde, det giver, og hvad det betyder for varmebudgettet.
Nu er der selvfølgelig det ved det, at demokratisk diskussion måske kan skabe et bedre arbejdsklima, at grundforskningen vil skabe rigdom på langt sigt, og at kunsten skaber det sammenhæng, der forhindrer os i at blive rablende sindssyge.
Men så langt kan regeringen ikke tænke. Lige som kapitalismen i bred almindelighed er den begrænset af udsigten til det nærmeste regnskabsår. Det er måske det, der er det værste ved kapitalismen. Ikke at den tænker på profit, men at det er så forbandet kortsynet. Den kan ikke tage hensyn til, om vi lever i en ørken om hundrede år eller om Danmark forsvinder, når vandet stiger. Så langt ud i fremtiden kan man ikke lægge planer, når aktionærerne skal forgyldes her og nu.
Hvis man engang har kritiseret den socialdemokratiske regering og påstået, at det ikke er til at se forskel på dem og de borgerlige, er det på tide at sige undskyld. Undskyld (så er det sagt). Først nu, hvor Aukens og Bjerregaards livsværk bliver revet ned, kan man rigtig se, hvor meget godt de gjorde.
Først nu kan man rigtig se, hvad borgerlig politik går ud på i vor tid. Det er ikke længere kulturkonservatismen med ældre herrer, der sidder i en øreklapstol foran kaminen og læser Blicher, mens de har et glas portvin stående inden for rækkevidde. Det er ikke den gamle naive kærlighed til fædrelandet. Dagens borgerlige er anvendelige tjenere for de multinationale virksomheder. Og for en sikkerheds skyld styrker man militær og politi, så man kan slå ned på de utilfredse, hvis det skulle blive aktuelt. Alene til nye fængsler regner man med i år at bruge fire gange så meget som den samlede biblioteksstøtte til forfatterne.
Efterhånden som de mennesker, der har stemt på regeringen Fogh, opdager, hvad de egentlig har stemt på, vil regeringen sandsynligvis blive den mest forhadte nogen sinde.
Men ulogisk og inkonsekvent – det er den ikke.
(17. marts 2002)

 
Vore egne talibaner





Siden den fundamentalistiske regering kom til magten i Danmark, har folk prøvet at forstå, hvad det egentlig er, der driver disse mennesker. Men man har taget grundlæggende fejl, fordi man har forsøgt at fortolke dem ud fra et dansk demokratisk tradition. Hvis man virkelig skal forstå, hvad det er for nogle, der har overtaget magten, må man snarere se på fænomener som Pol Pot eller Mullah Omar. Regeringen Fogh Rasmussen er de danske talibaner.
 
 

Fundamentalister kan kendes på, at de ikke vil diskutere. De har deres bestemte meninger, og hvis virkeligheden er ubehøvlet nok til at arte sig anderledes end teorierne, er det værst for virkeligheden. Fundamentalister findes i mange arter og aftapninger. Det kan være betonkommunister, der forkaster relativitetsteorien, fordi den ikke var forudset af Marx. Det kan være religiøse fanatikere, der mener at Gud har givet dem lov til at bosætte sig på andre menneskers jord eller til at stene kvinder, der går uden slør. Eller det kan være minimalstats-fundamentalister, der har læst i en bog, hvordan statens rolle skal beskæres, og så sætter sig for at følge bogen uden at skele til den besværlige virkelighed.
 
 

Fælles for fundamentalister er, at de hader videnskab og kunst og i det hele taget alle, der vælger at tænke selv i stedet for at tro blindt. Videnskabsmænd nægter at følge dogmer. Kunstnere er nogle besværlige størrelser, der skriver på tværs af linjerne og spørger om mere end ti troende kan svare på.
 
 

Regeringen ynder at sige, at der ikke længere findes klassemodsætninger i samfundet, og at socialisme og fællesskab er forældede tanker fra det nittende århundrede. Samtidig klamrer regeringen sig til Adam Smiths tankegods fra det attende århundrede, kogt sammen med amerikansk libertarianisme, Thatchers korstog mod velfærd og Milton Friedmans økonomiske teorier.
 
 

Straks efter valget proklamerede Fogh, at den nye regering ikke vil høre på eksperter. Problemerne skal løses politisk. Faglig indsigt skubbes til side og hovedløs handling føres frem.
 
 

Men det er ikke nok at stikke hovedet under armen og gå til handling, blæst for tanker. Der skal gøres en indsats for aktiv fordummelse. På miljøområdet er det ikke nok at smadre alt det, Auken fik bygget op gennem en halv snes år. Der skal også oprettes et Lomborg-institut for alternativ miljøpolitik. Det næste bliver formodentlig et Institut for Krystalhealing til erstatning for Rigshospitalet og et Astrologisk Institut til aktiv horoskopformulering.
 
 

Kunstlivet skal udsættes for tæppebombardementer, og aktive kunstnere rammes hårdest. Hvis en mand som Henrik Nordbrandt har fået 50.000 om året i bibliotekspenge, bare fordi han har skrevet nogle digte, der ikke engang rimer, så skal han nu nøjes med 40.000. Sammen med det loft og de nedskæringer, der tidligere er indført, betyder det, at Bibliotekspengene for en del aktive forfattere nu er faldet med 38 procent siden 1995. I samme periode er folketingsmedlemmernes løn pudsigt nok steget med 37 procent. Fogh-regeringens kunstsyn minder mest af alt om det kunstsyn, der fik talibanerne til at sprænge Buddhastatuer i luften. Det er typisk, at den nye kulturministers kvalifikationer til jobbet tilsyneladende er, at han var i stand til at læse BT som seksårig, og at han har været trænet for et lilleputhold i Ganløse.
 
 

Viden er af det onde, så derfor skal undervisningen saboteres. Studerende skal udsultes, universiteterne beskæres, efteruddannelsen beskæres. Ganske vist indså man, at man havde gået lidt for vidt, og sløjfede en del af nedskæringerne på Finansloven igen, så handelshøjskoler og universiteter ikke blev ramt helt så hårdt, som hensigten først var. Men daghøjskoler, musiske og faglige uddannelser bliver bombet tilbage til stenalderen
 
 

Bistanden til u-landene bliver beskåret, og det går hårdest ud over de fattigste. AIDS-syge i Malawi og fattige risbønder i Bangladesh må klare sig, som de bedst kan uden vores hjælp.
 
 

Flygtningene i Danmark skal behandles som andenklassesmennesker. Bertel Haarder mener, at en voksen flygtning nok skulle kunne klare sig for 71 kroner om dagen, mens han selv skal have halvtreds gange så meget for at få det til at løbe rundt. Folk må ikke længere gifte sig med dem, de vil. Centret for menneskerettigheder skulle lægges ind under udenrigsministeriet, og Per Stig Møller, der anses for regeringens eneste intellektuelle, fik det tvivlsomme hverv at forsvare regeringens apartheidpolitik i BBC's Hard Talk og lignede mere og mere et kogt pindsvin.
 

Samtidig fører den regering, der påstår at klassekampen er død, benhård klassepolitik. Mange pæne menensker på skattekontorerne, der stemte borgerligt ved valget, opdager nu, at de har slået sig selv i hovedet med en hammer. Stemmesedlen er blevet udskiftet med en fyreseddel. Mange af disse mennesker burde overveje om de ikke skulle sætte en lille hat på hovedet, hvor der står: Gud hvor har jeg været dum. Jeg har fyret mig selv.
 
 

Det er ikke tilfældigt, at skatteligningen skal forringes. Fogh har sagt, at ethvert hul i skattelovgivningen er et åndehul for erhvervslivet. Erhvervslivet skal forgyldes. En halv milliard mere til de rigeste. Det er ikke noget under, at Mærsk McKinney klamrede sig til Fogh som en druknende til en redningskrans, da de blev fotograferet sammen til Nytårskuren. Fogh ved nok, hvem der er hans sande venner. Ligesom Bush vil han først og fremmest give skattelettelser til de allerrigeste.
 
 

Retsstaten skal undergraves. Ligesom Bush vil Fogh fjerne afgørende borgerrettigheder og se stort på forfatningen. Den såkaldte terrorpakke giver mulighed for fængselsstraf til folk, der bare verbalt støtter terrorister. Det er sandelig et held for regeringen, at den lov ikke blev gennemført for tyve år siden, for så kunne Lars Løkke være blevet dømt for at støtte mujaheddinerne i Afghanistan i deres terrorkampagner.
 
 

Militæret skal selvfølgelig have mange flere penge. Også her trasker Fogh i hælene på Bush. I den forbindelse er det i øvrig interessant at se, at man nu i USA har indført et nyt ord. I gamle dage hed det krigsministeriet. Efter anden verdenskrig fandt man på at kalde det forsvarsministeriet. Nu taler de om det amerikanske sikkerhedsbudget, så vi får nok også snart en sikkerhedsminister. Undervisnings- og kulturministerierne kan så blive slået sammen til en sandhedsministerium. Det er ren Orwell.
 
 

Politiet skal styrkes. Bare for at passe på EU-ministrene under topmøderne skal der bruges dobbelt så mange penge, som man tager fra landets forfattere. Så upopulære er politikerne åbenbart blevet, at det koster hundrede millioner at sikre sig, at ingen kaster æg på dem.
 
 

Men nu er der selvfølgelig ikke mange stemmer i at sige: Vi vil hjælpe de store virksomheder til skattesnyd, stikke penge i lommerne på de rigeste og smadre miljø og uddannelse. Så derfor har regeringen og dens venner i Dansk Folkeparti valgt sig et mantra, der hedder Fru Jensens dårlige hofte. Både fra statsministeren og den talende amagerhylde på yderste højrefløj lyder det igen og igen: Tænk på fru Jensens hofte.
 
 

Ødelæggelsen af naturen, krigen mod kunst og videnskab og overgrebene mod de fattige og flygtningene, bliver alt sammen forsvaret med, at pengene skal bruges til fru Jensens dårlige hofte, og det er der vel ikke nogen, der kan have noget imod. Så mange gange gentages flosklen, at man må frygte, det er farligt at blive indlagt for tarmslyng eller bihulebetændelse, hvis man er kvinde og hedder Jensen. Man risikerer at komme hjem med en ny hofte eller tre.
 
 

Når Fogh siger sådan noget, prøver han at se oprigtig ud. Der må jo være nogen, der synes, det lykkes for ham, siden de stemte på manden. Selv synes jeg, hans fremtoning får mig til at tænke på Rudolf Hess' stirrende overansigt, klasket ned i Richard Nixons underkæbe, komplet med små dirrende muskelknuder. Turde De købe en brugt bil af den mand? som man sagde om Tricky Dick. Men han prøver i det mindste på at skære en grimasse, der kan passe. Regeringens kvindelige medlemmer ser ud som Barbie-dukker og hele den øvrige flok af ministre står som figurer fra en Macdonalds-æske og smiler stift med alle tænderne til folket. For at virke menneskelige har de fundet på at hale deres uskyldige børn med foran kameraerne og sidder ustandselig og savler ned i ungernes hår eller fodrer dem med cornflakes, mens de forklarer, at når de bliver nødt til at være lidt umenneskelige, er det udelukkende for at sætte nye hofter på fru Jensen. Vi skal virkelig tro, at der banker et hjerte af plastic bag de stive jakkebryster. I næste omgang vil de sikkert optræde med hundehvalpe, kaniner og små guldfisk for at virke mere overbevisende. Hærskarer af spin doctors får ufattelige beløb for at narre folk til at tro på regeringen og tilsløre dens virkelige politik.
 
 

I et demokratisk samfund skal der være plads til alle meninger. Der findes besindige konservative, der mener, at man skal holde lidt igen og ikke kaste sig ud i det første, det bedste eksperiment. Der findes fornuftige liberale, der fremhæver retsstaten og frihedsgoderne og advarer mod for enerådig statsstyring. Dem kan man diskutere med.
 
 

Men fundamentalister ønsker ikke at diskutere. De er overbevist om, at alt hvad de siger, er rigtigt, og andre tager fejl. De ser verden som hvidt og sort, godt og ondt. Folk som Bush og Fogh er fundamentalistiske manikæere. De mener, at de selv står for solen, lyset og fru Jensens hofte og alle andre for mørke, ondskab og lede rænker. De gør en debat umulig. De hævder at føre krig mod terrorismen, men de er selv så forblindede som terrorister. De nægter at høre på andre, og eksperter vil de slet ikke høre på. De vil hellere udstede påbud end risikere en debat. Som talibanerne i Afghanistan sprængte ældgamle buddhastatuer med dynamit, lægger de bomber under fundamentet for retsstaten og civilisationen.

(6. februar 2002)


 

De, der ikke er med os, er mod os, proklamerer den frie verdens leder, George W. Bush. Vi skal forstå, at vi står midt i en kamp mellem det gode og det onde. Alt, hvad USA kan finde på at foretage sig, er pr. defintion godt, og enhver, der retter kritik mod USA, må finde sig i at blive betragtet som ond og allieret med de værste terrorister.
 

Det er ikke længere politik. Det er religion. Og ikke kristendom, men manikæisme. Troen på at verden er delt op i godt og ondt, i sort og hvidt uden plads til gråtoner eller nuancer.
 

Straks efter terrorangrebet på World Trade Center, proklamerede den amerikanske regering, at der var tale om en krigshandling. Det var begrundelsen for, at NATO skulle slutte op op USA med den såkaldte musketer-ed. Et NATO-land var blevet angrebet af en fremmed magt, og så måtte alle med i krigen.
 

Derfor er det helt logisk, at de fanger, USA har taget i denne krig, skal anklages for krigsforbrydelser. Men logikken bryder sammen, når USA samtidig hævder, at fangerne ikke er krigsfanger. For krigsfanger skal behandles ordentligt i henhold til Genève-traktaten, og det har USA ikke tænkt sig at gøre. Fangerne skal heller ikke behandles som almindelige kriminelle, for almindelige kriminelle har krav på en fair retsbehandling. Og det må disse fanger ikke få.
 

USA har nu bygget en koncentrationslejr til de fanger, der hverken er krigsfanger eller kriminelle, men bare indsatte. Vi skal tro amerikanerne, når de siger, at de indsatte er Al Qaeda-terrorister, men beviser må vi ikke kræve. Vi ved, at amerikanerne har bombet bryllupsgæster, stammeældste og landsbyskoler, fordi nogle afghanere bevidst eller ved fejl har udpeget de forkerte mål. Men hvis nogen er taget til fange på lige så løst grundlag, vil det ikke blive opklaret. Der kan sidde folk i KZ-lejren på Guantanamo, der er havnet der på lige så tilfældigt grundlag, som Edmond Dantes havnede på øen If. Men de får ingen forsvarer, de bliver ikke stillet for en domstol, de bliver bare siddende i tropeheden.
 

Vi bliver med rette forargede, hvis dyr bliver transporteret under elendige forhold. Det danske fjernsyn har gang på gang haft reportager om hestetransporter, hvor hestene udsættes for unødvendige lidelser. Men fangerne blev transporteret værre end dyr, og der lød næsten ingen protester. For hvis man ikke nikker og siger amen til alt, hvad amerikanerne finder på, bliver man betragtet som en slags terrorist.
 

Fangerne skal sidde i åbne bure i KZ-lejren. ”Hvad så hvis det regner?” spurgte en journalist. ”Så bliver de nok våde,” svarede en talsmand for det amerikanske militær med et stort grin. De bliver lænket sammen, de får hætter for hovedet, de bliver hundset med og udsat for en nedværdigende og racistisk behandling. Men de får da et håndklæde, ”som de også kan bruge som bedetæppe”, og en Koran. Så kan de jo bare bede til Allah om tørvejr. Koranen er i øvrig på engelsk, så vidt man kunne se på tv-indslaget fra lejren. Det svarer til at stikke Søren Krarup en bibel på pushtu. De ”skal vænne sig til” at sove i stærkt projektørlys. De vil blive underkastet forhør, og vi ved godt, hvilke metoder, CIA bruger, når de forhører folk. Amerikanerne har i årevis undervist sydamerikanske politi- og militærfolk i forhørsmetoder med anvendelse af det, der nu kaldes ”moderat fysisk pres” og som indtil for et år siden hed tortur.

Amerikanerne mener, at fangerne bliver behandlet godt. De får ganske vist hverken kød, frugt eller grøntsager, men de får jordnødder og chips til frokost og ris og bønner om aftenen. De kan låne en pen og skrive breve engang imellem. Pennene bliver så inddraget bagefter, for måske kunne de finde på at gå amok og stikke en kuglepen i fangevogterne. Og brevene skal de selvfølgelig ikke regne med bliver afsendt. Man skal jo heller ikke ligefrem hjælpe til terrorisme.

Burene bliver ifølge "Dag og Tid" bygget af det norske firma Kværner. Man må sandelig sige, at det skandinaviske erhvervsliv er hurtigt til at kende sin besøgelsestid. Måske er der også et lille job til FL Schmidt. De har jo en vis erfaring fra dengang, de byggede til  besættelsesmagten.
 

I øvrig er det jo ikke kun Al Qaeda-folk, fanget i Afghanistan, der bliver indsat i lejren. Seks bosniere sidder der også. De havde talt sammen i telefon on mulige angreb på den amerikanske og britiske ambassade i Sarajevo. De blev arresteret, men da det amerikanske efterretningsvæsen ikke ville udlevere beviser til bosniere, besluttede den bosniske højesteret, at de seks mænd skulle løslades på grund af manglende beviser. Men en højesteretskendelse stopper ikke amerikanerne. Når der er noget, de vil have, så tager de det - ret eller ikke ret. Så amerikanerne satte sig på bosnierne og fik de seks mænd udleveret, hvorefter de blev fløjet til Cuba.
 

Så hvis du i løftet stemning ringer til en af vennerne og siger, at nu futter vi en ambassade af, så kan du sidde med hætte over hovedet og lænker på fødderne i tropisk regnvejr, før du ved af det. Og hvis du hyler op om dommer og grundlovsforhør og det pjat, så får du at vide, at du kan få en Koran.
 

Derimod skal den "amerikanske taliban" Walker ikke anbringes på Cuba. Sådan noget kan man ikke udsætte amerikanere for, uanset hvad de har gjort. Men nok danske og svenske statsborgere.
 

En del af de indsattes forbrydelse består tilsyneladende i, at de har gjort præcis det samme, som tusinder af muslimer fra hele verden gjorde i firserne for at hjælpe mujaheddinerne - dengang for CIA's regning. Der er ikke noget, der tyder på, at den dansk-marokkaner, der efter sigende er på vej til Cuba, har gjort noget andet, end folk som den nuværende indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke eller overlæge Jørgen Røjel gjorde, dengang de rejste til Afghanistan for at hjælpe og opmuntre oprørerne mod landets regering. Hvis en eller anden gal mujaheddin dengang havde lavet et attentat i USA, kunne Røjel og Løkke have endt med fodlænker på. Nu bliver der hængt ordener på dem i stedet for, og efter at Røjel oven i hatten er blevet dømt for bagvaskelse, kan hans navn ikke nævnes i regeringspressen uden at der bliver klistret et "den gamle hædersmand" på.
 
 

Amerikanerne vil ikke have fangerne i USA. For tænk hvis nogle terrorister indleder vilde aktioner for at få fangerne fri. Så kunne det jo gå ud over folk rundt omkring. Derfor har man anbragt dem på en stump jord, man har stjålet fra cubanerne og nægtet at rokke sig fra, selv om den cubanske regering har forlangt det de sidste 43 år. For hvis det så kommer til krigshandlinger, der går ud over civile, er det jo kun civile cubanere, det drejer sig om, og de betyder ikke noget.
 
 

Man kan ikke ved et dekret fjerne verdens gråtoner, lige så lidt som Knud den Store ved et dekret kunne få havet til at trække sig tilbage. Man kan faktisk godt både være modstander af terrorisme og modstander af USA’s krigspolitik og foragt for elementære retsprincipper. Men man kan godt vende Bushs påstand en smule og sige: Den, der tier, samtykker. Hvis ikke man protesterer mod amerikanernes behandling af deres fanger, har man stiltiende været med til at godkende brugen af KZ-lejre.

(24. januar 2002)