Mennesket er et krybdyr

 

- I en tid, hvor mange forfattere på 40-50 år allerede er blevet tavse, er det i sig selv forbløffende, at en mand på 85 stadig er produktiv. Skriver De på bestemte tidspunkter eller i ryk?

- Med de begrænsede kræfter, jeg har, har jeg ikke tid til at tage pauser. Det, der foregår i hovedet på mig, kan dukke op både dag og nat, hvad enten jeg sidder og spiser eller hvad jeg gør. Men jeg skriver ikke om morgenen. Jeg står nødig op før en 10-11 stykker.

- Skriver De på maskine?

- Ikke hvis jeg kan undgå det. Jeg ser ikke så godt mere, så det er et besvær bare at finde tasterne.

- De har jo også studeret filosofi og historie?

-Jeg beskæftigede mig meget indgående med historie, så jeg føler mig næsten som en slags professor i det. Jeg havde Kristian Erslev til lærer. Men kongernes historie interesserede mig ikke så meget, den er bygget over en for spinkel læst.

- Også evolutionsteorien interesserer De Dem for?

- Darwin var det største pladderhoved, der fandtes. Der-

imod var Lamarck inde på noget af det rette. Mennesket har aldrig været et pattedyr. Det har stadig krybdyrnaturen i sig, og endda lidt af paddens natur.

- Hvordan kan man vide dette?

- Det er da øjensynligt, når man ser på menneskene. Aberne startede som mennesker, men er faldet fra og har prøvet at tilegne sig dyrenes væsen, for det må man jo, hvis man vil begå sig. Men mennesket har trods al dets idioti prøvet at omdanne verden efter sig selv i stedet for at tilpasse sig.

I en kronik, jeg skrev for nylig, var der en illustration til. Den forestillede et sort pindsvin stillet over for en lys menne-skehånd. Men for mig at se er det lige omvendt. Pindsvinene er de mest sagtmodige og blide dyr, der findes, mens mennesket er meget mørkere. Den første gang jeg så, at pindsvinene havde været vores fætre for 65 millioner år siden, græd jeg.

 

Arne Herløv Petersens fødselsdagsinterview med Albert Dam d. 17.10.1965 i Aktuelt